tiistai 10. kesäkuuta 2014

Tukea pavuille

Istutus- ja kylvöpuuhat alkavat olla tältä kasvukaudelta voiton puolella. Eilen istutin esikasvatetut pavut kasvihuoneen taakse lämpimään maahan, olkikatteen suojiin. Tuet tein pihlajanvesoista ja samalla tökin pienempiä vesoja tuoksuherneiden tueksi. 

Nuo tukiviritelmät on helppo tehdä ihan naisvoimin. Tarvitaan vesuri, vesakko (nuorta koivua, haapaa, pihlajaa) josta voi raivata parikymmentä vähintään 2 metriä pitkää puunalkua, narua ja rautakanki. Tueksi tulevat puut katkaistaan vesurilla terävästi viistoon ja karsitaan enimmät oksat (ei tarvitse tehdä enää pihassa). Minä toin tänä vuonna liian vähän pystypuita, tukevin hökötys tulee kun metrillä on muutama pystypuu. Rautakangella tehdään kuopat johon puut pystytetään kahteen riviin noin puolen metrin päähän toisistaan ja lopuksi vastakkain olevat tuet yhdistetään sitomalla narulla ylhäältä hiukan kevyemmillä vaakapuilla. Alimmaisena on kuva joka toivottavasti kertoo enemmän kuin tämä selvitys. ;)


Lajikkeita taitaa olla tässä viisi tai kuusi! Perinteiset lempparit Cobra ja Cosse Violette ja sitten jotain erikoisuuksia. Etualan pikkutaimet on pensaskrassia. :)Naruksi riittää joku luonnonnyöri, ei tarvita muovitettua lankaa toisin kuin tomaateilla, jotka ainakin minulla romahtelevat loppukesästä jos olen käyttänyt jotain nättiä materiaalia paalinarujen sijaan... Syksyllä on helpompi homma purkaa tuet maatumaan kun ei tarvitse ottaa naruja erikseen roskikseen vaan ne saavat jäädä maatumaan keppien mukana.
Tässä kuva tuista muutaman vuoden takaa. Näkyy idea toivottavastu hiukan selvemmin mitä uusista kuvista ilman kiipeileviä papuja. Kesän mittaan papuja ohjaillaan naruilla kasvamaan halutusta kohdasta ylöspäin kunnes ne saavat hyvän, tukevan suunnan ylöspäin kohti vaakatukia.

Mitenkäs teidän kylvö- ja rikkaruohotalkoot etenee? Mulla on enää aitan taustan palstat repimättä ja sitten alkaa olla puutarha aika mukavassa kunnossa. Pionitkin aloittelevat kukintaansa, ihanaa!

Lisäys 11.6.: Itselle selvästi liian tuttu juttu! :) Unohtui mainita, että nämä tuet ovat salkopapuja varten! Pensaspavut eivät tarvitse välttämättä tukea lainkaan. Suosin korkeita versioita paremman sadon ja ötökänkestävyyden takia. Pensaspapujen kimpussa on ollut peltoetanoita, näihin eivät kiipeile palkoja limastamaan. Kommenttiboksiin jo laitoinkin esikasvatuksesta, mutta lisäänpä senkin vielä tähän. Olen muutama viime kesänä esikasvattanut pavut kasvihuoneen lämmössä. Papu on kovasti tarkka maan lämpötilasta ja olen monena vuotena mädättänyt ensimmäisen siemensatsin liian kylmässä maassa. Metsättömät tarhurit voivat rakennella tukia vaikkapa harjateräksestä, raudoitusverkosta, hetekanpohjista, valmiista köynnössäleiköistä, pitkistä bambukepeistä tai heinäseipäistä. ;)


4 kommenttia:

 1. Ryytimaan sain tänään valmiiksi, eli kun on varsin pilvistä, istutin viimeiset kurpitsat taimet maahan. Maa on harattu jo kertalleen, joten rikkaruohotilanne siellä on oikein hyvä. Sen sijaan kukkamaissa niitä näkyy, nappailen niitä aina välillä kanoille. Istutin taittopapuja avomaalle suoraan ja pari lavaan, molemmissa on yksi hyvällä alulla(söikö joku ne??) ja saman kokisia ovat. Uusi kukkamaa olis pakko saada aina vaan lisääntyville taimille..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti puuhaa! :) Pavut ovat avomaalla nättinokkaisia, voi sieltä lisää vielä noustakin. Olen siirtynyt vallan esikasvatukseen papujeni kanssa, ovat niin tarkkoja maanlämmön kanssa, että sössin ihan säännöllisesti suorakylvöt. ;)

   Poista
 2. Onko taimesi salkopapua? Pensaspavuilla olen pärjännyt matalimmilla tuilla. Olen suunnitellut salkopavun kasvatusta, mutta vähän mietityttää, mistä saan tarpeeksi korkeat tuet. Kun ei ole omaa metsää, niin pitkää tukea on hankala saada.

  VastaaPoista