maanantai 1. huhtikuuta 2013

Tee itte!

Kanatarha liittyy trendikkääseen DIY-blogien joukkoon. Tässä voin nyt samalla tunnustaa miettineeni tuota lyhennystä tovin jos toisenkin kun siihen blogimaailmassa alvariinsa törmää. Jossakin vaiheessa ymmärsin sanalyhenteen merkityksen (tee se itse-englanniksi, kun äiti tätä kumminkin mietit ), en tosin sitä itse kuvitellut koskaan käyttäväni. :D 
Tästä villintyneenä kokosin arkistojen aarteista omin kätösin tehtyjä juttuja ja lomareissuilla Englannissa nähtyjä ihania oivalluksia. Hyvin omintakeinen risuaita kukkamaata ryhdistämään. Tarvitaan pitkiä vesoja (tässä pihlajaa), narua ja vanhoja aitatolppia tai heinäseipäitä. Talven jäljiltä kepit sojottavat mihin sattuu, keväisin pujottelen ne taas paikalleen ja hyvä o. :)


Kuva Englannista. 
Pihaportti, köynnöskaari ja kivipolku.


Kuva Englannista.
Materiaalien kekseliästä yhdistämistä!Vanha kuva, sittemmin lapset kasvaneet, emäntä vanhentunut...:D 
Takana kompostilaatikot, joissa kaksi osastoa. Vastustuksestani huolimatta niistä rakennettiin lähes ydinsodankestävät umpireunaiset korkeat lootat. Itse näin tässä hiukan matalamman, rakoreunaisen ratkaisun. Nooo, kun ei itte rakenna, niin ei parane valittaa. Laatikoiden alalaudat etureunasta saisi pois tyhjentämisen ajaksi, mutta lapioin yleensä suoraan reunan yli kottikärryyn.


Vanhojen terassinalusritilöiden uusi elämä kasvimaalla.


Kuva Englannista.
Ihana ratkaisu taloa reunustamaan! Ah ja voi noita ruusuköynnöksiä.


Koivunoksista käännelty köynnöstuki krassilla. Tarvitaan sen pituisia koivunoksia jonka korkuisen tuen haluat. Oksia isketään maahan tai ruukkuun, ja kieputetaan rautapuolalangalla yhteen niin että syntyy hiukan Pikku Myyn nutturan näköinen yläpää. Tosi helppo, nopea ja yksinkertainen tehdä, ohje ehkä hiukan epämääräinen, mutta tehdessä kyllä tajuaa jutun juonen. ;)

Lavakauluksia, ikkunankarmeja...Lasten palstoiksi ovat tähän asti riittäneet pienet lokerot siellä täällä. Ensi kesäksi heille on luvassa isommat alat, suunnitelmat kuulostavat sen verran lennokkailta, että näihin ei enää mahdu.

Alennusmyynnistä löytyi pari vuotta sitten reunuksia, joita nakuttelin palstojen ympärille.
 Kuvat Englannista.
Upea portti käsittelemättömästä puusta.
Mies nakutteli vanhoista aitatolpista pihaportin kahden kukkamaan väliin. Oikealle puolelle istutin viime kesänä 'New Dawn'-köynnösruusun, vasemmalla kärhöjä.


Vanhoja tiiliä poluiksi, olkea katteeksi. Mies rakensi lavan kasvihuoneen kylkeen, vanhat ikkunanlasit toimivat alkukeväästä kantena.Kuva Englannista.
Taas ihana portti!Oma kasvihuone ja sen kasvukarsinat.


Kuva Englannista. 
Hauska köynnöstuki! Helppo tehdä, tätä koitan keväällä.


Kuva Englannista.
Koti kanille tai kanalle! ;)


 Oman maan paputuet. Tarvitaan piiiitkiä vesoja (tässäkin pihlajaa), rautakanki ja narua. Tein liian matalat edelleen, ensi kesänä pitää hakea keittiörappuset työmaalle. Malli kopioitu kylällä asuvan englantilaisen kaverin kasvimaalta. ;)


Luin uusimmasta Kotipuutarha-lehdestä mainion vinkin olkipaaliviljelyyn. Paaleihin koverretaan kolo, ja niitä kastellaan muutama viikko ennen istutusta esimerkiksi laimennetulla virtsalla. Typpi herättää paalit, ne alkavat kompostoituessaan lämmetä. Aion ehdottomasti koittaa tätä hommelia, ainakin kesäkurpitsat saavat kasvualustan olkipaaleista jossakin sellaisessa paikassa, mihin en ole kasvimaata (vielä...) kaivanut. Tarkat ohjeet kuvien kanssa Kotipuutarhassa 4/2013 sivulta 36 alkaen.

7 kommenttia:

 1. Jopa löytyi monenmoista ideaa! Kanatarha on yksi niistä..Karsein tänään vähän pihapuita ja puskia, täytyykin uudelleen niitä katsoa huomenna, josko niistä isommista oksista löytyisi rakennustarpeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos on näistä räpellyksistä apua. ;) Hitsinvitsit, muistin noista risuista seuraavan hullutukseni; risuaita kasvimaan ja pellon väliin. Sellainen tiivis ja tuultapitävä. No, siitä sitten ihan oma postaus kevväämmällä. Jokos mies on suostunut kanatarhurin isännäksi? ;)

   Poista
 2. Paljon hienoja ja insproivia kuvia ja tunnelmia.

  VastaaPoista
 3. Ihania kuvia! Meinasikin jo loppua usko kevään tuloon, mutta nuo nähtyäni lähden kylvöhommiin! Tuollainen A-mallinen risuaita on kuulemma ollut Suomessakin papumailla perinteinen. Mulla tulee aina liian matala, kun en malta pätkiä salkopapuja yläpäästä. Kadehdin vähän tuota teidän pihapiiriä, kun on komeat ulkorakennukset ja kasvihuonetta ja lavaa jos jonkinmoista. Meiltä puuttuu toistaiseksi se kanala, ja kasvimaakin on vielä ihan kesken...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika ihanaa, että näistä höpinöistä saa tsemppiä, jee! :) Jos yhtään lohduttaa, niin ollaan omin kätösin laiteltu piha tällaiseksi, toki vanha navetta ja aitta ja talo ovat olleet valmiina, mutta muuten olen kaivanut kukkamaat ja kasvimaat ja mies nikkaroinut rakenteet. Noin viisi-kuusi vuotta ollaan oltu aktiivisempia pihanlaittajia, vaikka maatilan sukupolvenvaihdos tehtiin jo 2005. Tässä puuhassa (puuhamaassa) oppii kärsivälliseksi, tekee ainakin minulle, krooniselle hätähousulle, hyvää...:D

   Poista
 4. Lataa puhelimeen sovellus Kotikanala http://www.windowsphone.com/s?appid=6b42cf4a-d499-41ff-b7da-0a63c38d38d6

  VastaaPoista