sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Kottikärryhommia

Kas vain, kevät!

Aloitin pihatyöt perennapenkeistä. Syksyisin en tee niille mitään, en suojaa, silppua tai hoida muutenkaan. Paitsi että nyt valehtelen. Teenpäs. Ajan koivunlehtiä perennamaihin kompostoitumaan. Vien siis sinne lisää, en missään nimessä ota mitään pois. 

Keväällä silppuan varret kasvuston joukkoon. Näky on rujo siihen asti, että kasvit peittävät maanpinnan, mutta minä näen maatuvia kasvinosia pursuavissa perennamaissa ennemminkin ihanaa maankatetta, maatuvaa multaa ja runsasta humusta. 
Kävin näin kaikki perennapenkit läpi, tänään silppuan vielä yrttimaan talventörröttäjät maankatteeksi. Näyttää siltä, että syyssyrikat (buddleja) ja laventelit ovat selvinneet taas yhdestä talvesta. Nuo syrikat jätin törröttämään siihen asti, että näen mistä asti ne ovat paleltuneet. Viime vuonna leikkasin ne luullakseni liian aikaisin maata myöten, nyt sovellan ruusuihinkin sellaista vähän maltillisempaa linjaa.

Iloista puutarhapäivää! :)

6 kommenttia:

 1. Samanlaisella taktiikalla mennään täälläkin, kukkapenkistä ei kanneta mitään kompostiin. Eikä siinä kovin kauan mene, ennenkuin vihreys ottaa vallan, eikä näitä silputtuja varsia enää huomaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tämä "ruma" aika on lyhyt ja kun koko ajan söhlää johonkin suuntaan pihassa tuli hännän alla, niin ei siinä ehdi sotkuja seurata. :D

   Poista
 2. Minä taas kierrätän lähes kaiken kompostin kautta. Tapasi on ihan hyvä ja tiedän, että monet käyttävät sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kompostointi kuin kompostointi. Pääasia, että ei hukkaa ravinteita jonnekin mettänpuskaan. :)

   Poista
 3. Itsekin jätän kaiken lakastumaan perennapenkkeihin. Oikeastaan ainoita, mitä syksyllä riivin pois on kuunliljojen lehdet. Ne kun ovat minusta niin ällöttävän limaisia keväällä, jos niille ei ole mitään tehnyt ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä limaa, huomasin saman. Kasveilla on omintakeisia maatumistapoja, sen(-kin) tässä oppii. :)

   Poista