sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Avoimissa pihoissa

Jee! Ensi sunnuntaina koittaa odotettu päivä! Avoimet Puutarhat järjestetään Suomessa nyt kolmatta kertaa ja meillä on edessä ensimmäinen vuosi vieraan roolissa. Olen kovasti katsellut karttaa ja retki suuntautuu Varsinais-Suomeen. Kahtena viime kesänä ollaan  pidetty piha avoinna, ja kokemukset ovat olleet oikein positiivisia. Tänä vuonna halusimme kuitenkin kierrellä toisten pihoissa. Kanatarha on parhaimmillaan vasta elokuulla, joten hyvillä mielin lähden vieraisille muualle. :)


Olen mietiskellyt teemapäivää sekä pihan omistajan että vierailijan näkökulmasta. 

Puutarhan omistaja:

- Syö hyvin ennen puolta päivää!
- Jemmaa eväitä ja juotavaa saataville
- Jos pihasta löytyy pikkutaimia, vihanneksia tms myytävää, voi vieraiden iloksi pystyttää myyntipöydän
- Paikallisilta seuroilta (urheiluseurat, MLL, Martat, Maa- ja kotitalousnaiset...)  voi kysyä halukkuutta buffetin pitoon. Samalla tuet tärkeää toimintaa.
- Älä stressaa liikaa rikkaruohoista. Niitä on ihan kaikilla. Tärkeintä on mukaan lähteminen! Tällä toiminnalla kehitetään suomalaista puutarhakulttuuria!
- Jos ehdit ja jaksat, nimeä kiinnostavimmat kasvit tai tee kasvikartta. Meillä kysytyimmät ovat olleet lamohietakirsikka ja munakoiso! ;)
- Laita esiin vieraskirja.
- Varaudu vieraspaljouteen! Meillä on käynyt molempina vuosina noin sata vierasta, vaikka paikka ei ole mitenkään keskeinen. Kaikkien kanssa ei ehdi jutella, mutta iloiset hymyt ja moikkaukset ohi kulkiessa saa vieraat tuntemaan itsensä tervetulleiksi.
 - Osoita selkeä parkkipaikka kyltein. Et ehdi ohjaamaan parkkeerausta.Vierailija:

- Suunnittele reittiä hyvissä ajoin. Avoimet Puutarhat sivustolla on ruuhkaa kun päivä lähestyy.
- Saavu paikalle pihan aukioloaikoina. Pihan omistaja on varmasti paikalla jo ennen puolta päivää, mutta suorittanee tärkeää ruokatankkausta ennen kuuden tunnin urakkaansa. Sulkemisajan jälkeen hän makaa raatona keittiössään. :D
- Ota kameran lisäksi mukaan muistiinpanovälineet! Hienoja kasveja ei luuloistaan huolimatta muista enää kotona.
- Kirjoita nimesi ja terveisesi vieraskirjaan. Kauniit sanat ja huomiot ilahduttavat pihansa aukaissutta.
- Älä syö marjoja tai kasviksia puutarhoista. 
- Rikkaruohojen ja tomaatin varkaiden nyppimistä kannattaa myös välttää. Omassa pihassa sitten taas...
- Jos pystyt, ota mukaan tabletti tai älykäs puhelin. Ehdit ehkä sittenkin useampaan pihaan mitä suunnittelit! Nettisivuilta voit tarkistaa matkan päältä läheiset kohteet.

Tässä meidän vinkit! Antakaahan lukijat vielä lisää!8 kommenttia:

 1. Vierailijalle myös vinkkinä se, että jos haluaa ehtiä monta paikkaa laajalla alueella: ei muita suunnitelmia samalle päivälle, autoon kasa juomista ja helppoa syömistä. Vessareissut kannattaa ennakoida huoltoasemilla (varsinkin jos paljon maantieajoa/maaseutuvisiittejä), navigaattori ei aina näytä järkevintä reittiä, joten joku tsekkaus ihan oikeisiin karttoihin ennen lähtöä, ellet vieraile lähiseuduilla, jotka tunnet. Kamera mukaan ja jos on vara-akkuja/pattereita. Muistiinpanovälineet tosiaan ovat hyvät. Säänmukaiset varusteet. Ekana vuonna oli autossa kumpparit, jotka tulivat tarpeeseenkin. Viime vuonna oli laitettu taas aurinkorasvaa helteeseen.
  Myös vieraana saattaa olla väsähtänyt (ja onnellinen) päivän jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, hyviä lisäyksiä! Eväät kun on kunnossa niin aina pärjää! :)

   Poista
 2. Kiitos vinkeistä, avaamme puutarhamme ensimmäistä kertaa, olen välillä innoissani ja seuraavassa hetkessä kauhusta kankea! Mutta eiköhän päivä suju hyvin ja toivottavasti kaikille jää mukavat muistot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän tunteen! :) Eka vuosi oli yhtä hermoilun juhlaa...:D

   Olen nyt tullut siihen tulokseen, että kunhan parhaansa tekee niin se riittää. Oma piha on itselle tärkeä ja on kunnia avata se muille. Tästä ei saisi ottaa liikaa paineita, kyseessä on hauska tapahtuma joka viimein on saatu Suomeenkin ja moni jättää pihansa avaamatta liiallisten paineiden musertamana. Vieraidenkin on ymmärrettävä, että kaikki eivät ehdi tehdä täydellisiä kasvilistoja tms. Minusta ihan sen pihan pihana pitäisi riittää ilman valtavia oheisponnisteluja jos puutarhan omistaja siihen ratkaisuun on päätynyt. En ollut ekana vuotena tehnyt ainuttakaan nimilappua perennapenkkeihin ja joku rouva ihmetteli miten en ole nimennyt kaikkia lajeja. Silloin tuli hiukan harmistunut olo, mutta jälkeenpäin alkoi huvittaa. Toisena vuotena nimesin ne kasvit joita eniten kyseltiin ekalla kerralla ja se tuntui olevan ihan hyvä ratkaisu. :) (pahinta muuten on, etten todellakaan muista suurinta osaa lajikenimistä...nimeä niitä sitten. :D)

   Tulipas pitkä selostus! Hauskaa pihapäivää teille! Hyvin se sujuu, muista nauttia vaikka kiirettä pitääkin! :)

   Poista
 3. Hyvät vinkit molemmille osapuolille! :)

  VastaaPoista
 4. Oikein hyviä vinkkejä. Harmittaa, kun en ajatellut ulkoistaa tuota buffettia. Joku koulumme luokka olisi voinut tienata luokkaretkirahaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi vuonna sitten! Mukavaa ja vilkasta päivää! ;)

   Poista