torstai 29. maaliskuuta 2012

Tämän vuoden tähdet!

Yrtit on valittu vuoden 2012 nimikkokasveiksi. Hienoa!


1) Talon eteläpäädyn yrtti- ja salaattitarhaa. Vähän sellainen potager-tyyppinen yritelmä :) Kesäkukat kylväytyvät itsestään, ja tässä osassa on myös syyssyrikka, joka tsadaa!, talvehti tämänkin talven yli! Hurraa hurraa!

2) Timjami

3) Mäkimeirami eli oregano tuttavallisemmin

4) Tilliä ja taustalla sinisenä pilkottavaa iisoppia, joka on mainio "köyhän miehen laventeli". Talvehtii, kylväytyy ja kestää leikkaamista.

5) Vanhan, pienen kasvihuoneen ympärillä on yrttitarha. Talvehtivia lajeja: laventeli, anisiiso, iisoppi, oregano, kreikan meirami, ruohosipuli sitruunatimjami, tavallinen timjami, kangasajuruoho, sitruuna-ajuruoho, talvikynteli ja kehäkukka. Näistä ainakin laventeli, iiso, kehäkukka ja iisoppi leviävät kylväytymällä, muita jaan juurakoista isommalle kasvimaalle, lasten palstoille, kukkamaihin ja kavereille annettavaksi. Kylvämällä lisään tilliä ja persiljaa. Ranskalainen rakuuna talvehtii toisinaan, rosmariinin istutan ostotaimista keväisin.

6) Oregano, taustalla anisiiso.

Yrttejä käytän ruuanlaittoon, kukkakimppuihin ja perennapenkkeihin ihan silmäniloksi. Esimerkiksi oregano kukkii kiitollisena ja kauniina koko kesän. Ja laventeli vaan on niin ihana, että sitä saisi olla joka paikassa. Ja siihen on myös sellainen pököpäinen pakko saada talvehtimaan-asenne. :) Ostin alunperin muutaman taimen Turun torilta, ja kun joskun myöhemmin kerroin taimimyyjälle, miten häneltä ostettu laventeli kasvaa jo kolmatta vuotta, oli tämä nainen riemuissaan! "Se on kasvupaikasta kiinni, niin minä kaikille sanon!" julisti hän. Olen laittanut reilusti hiekkaa kasvupaikalle, niin se on täällä pärjännyt ja levinnytkin ihan hyvin.

Oregano on muuten herkullista paistetun halloumijuuston ja salaatin kera! :P

Yrttejä kuivaan talveksi leivinpaperin päällä. Aromit ovat säilyneet hyvin minigrip-pusseihin säilöttyinä.
Pakko taas vilauttaa näitä Cotswoldsin maisemia. Vierailimme laventelitilalla, joka kasvattaa eri sorttisia laventeleja teolliseen käyttöön. Ne puidaan ihan kunnon puimurilla ja kuivataan tai uutetaan sen jälkeen, käyttötavasta riippuen. Ihana paikka!
1) Laventelia cottage gardenin malliin, siellä täällä, muurinraoissa...
2) Laventelitilalta
3) Eri lajikkeita kohopenkeissä

2 kommenttia:

  1. Aah, ihana keittiöpuutarha sinulla. Minullakin jo toista kevättä yrttejä kasvamassa kun en ole ihan yhtä optimistinen että viime kesän yrtit ovat säilyneet... katsotaan.

    Kesken ruuanlaiton lähdin aina pihalle lampsimaan saksien kanssa, sitä sun tätä ja ei ainakaan kukaan valittanut =)

    Yrtit kasvoivat missä mikin, nyt haaveilen oikeasta ryytimaasta...

    VastaaPoista
  2. Tuo saksien kanssa pihalle hyppääminen on niin hienoa! Kaupan yrttipurkit ei oo sama juttu olleskaan. Oi kevät ja oi kesä! :)

    VastaaPoista