maanantai 19. maaliskuuta 2012

Asia, joka johti toiseen.

Suunnittelin kirjoittavani onnistumisen elämyksistä. Toisinaan kun hommat tuppaavat menemään menevät poskelleen - istuttamasi perenna vaan häviää, syksyllä istutetut sipulikukat ovat vaihtaneet talven aikana paikkaa tai ovat erivärisiä kuin luulit. Nauriit ovat kitkeriä, jänis syö omenapuut koska verkot on ajateltu asentaa ensi viikolla...Näitä tavallisia sattumuksia, joiden sisuunnuttamana mylläät pihassasi entistäkin tarmokkaammin.

Hienosti menneitä juttuja on hauskempi muistella. Olinkin ajatellut kirjoittaa kasveista, jotka talvehtivat vaikkei pitänyt. Minulla sellaisia sankareita ovat syyssyrikka eli buddleia, laventeli ja ranskalainen rakuuna. Nämä ovat porskuttaneet menemään jo pari vuotta. Nousevatko ne taas tänä keväänä, sitä jännitän. Mutta tässä kohdin hypätään aasinsillalle, hop! Perhoskasvit!

Syyssyrikka kun on se kasvi, joka minut herätti lopullisesti keräilemään perhosille mieluisia kasveja. Tänne muuttaessa pihassa oli vain iso penkki kallionauhuksia, ja niiden valtavat amiraaliparvet ihastuttivat ensimmäisenä syksynä. Jossakin puutarhaohjelmassa Riku Cajander kertoi sitten perhoskasveista ja esitteli buddleian, kasvin joka huumaa perhoset. Sellainen minulle äkkiä! Googlailun jälkeen selvisi, että siemenestä minun pitää syrikkani kasvattaman, ja näin tein. Nyt niitä kokeiluerän kasveja on muutama jäljellä, ja kukinta ja tuoksu on todella kokeilemisen väärti. Etsiskelin kansioistani kuvia kasvista, mutta en löytänyt (onkohan myyrä siirtänyt nekin...?). Otetaan ensi kesänä uudet, jos se tuolta nousee.
Nykyään perennoja hankkiessani ajattelen kasvin sopivuutta perhosille kasvupaikkavaatimusten ohella. Pihassamme perennapenkeissä perhoskasveja ovat esimerkiksi nauhukset, punatähkä, syyshohdekukka, mintut, isotähtiputki, punahatut, maksaruohot ja punalatvat. Yrttimaalla ainakin ruohosipuli, mäkimeirami, laventeli ja iisopit sekä kesäkukista auringonkukat ja tsinniat ovat perhosten ja mesipistiäisten mieleen.

Luonnon monimuotoisuutta on helppo lisätä omassa pihassa vaikkapa vain muutamalla perhoskasvilla. Monet perhosten suosimat kasvit ovat myös pölyttäjien ja lintujen mieleen, joten samalla hoituu pölytys- ja ötökkätorjunta. Vielä risukasa tai pari jollekin nurkalle, niin pikkuisten ötököiden ja siilien viihtyvyyteenkin on panostettu! :)

Lisätietoja löytyy esimerkiksi Riku Cajanderin kirjasta Puutarhan parhaat perhoskasvit, Maahenki 2008.

Peeäs. Kiitos tois puol peltoo! Nyt on asetukset vaihdettu, ja kommentointi onnistuu niiltäkin, jotka eivät kirjaudu googleen. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti