torstai 31. heinäkuuta 2014

Moniulotteinen puutarha

Kotipuutarhan lukijat ovat varmaan huomanneet, että sähköpostiin voi tilatan kivan Uutiskirjeen, joka ilmestyy kerran kuussa. Siinä on ollut keväästä asti myös ote blogista. Tällä kertaa naputtelin oman pihan porteista ja puista, joten tälle päivälle saadaan portteja kaksin kappalein! ;)

Vink vink! Uutiskirjeen voi tilata tämän linkin takaa

Asumme keskellä satakuntalaista, tasaista peltomaisemaa. Piha on reilun hehtaarin kokoinen, tasainen ja avara maalaispiha, jossa kasvaa paljon koivuja ja nurmikkoa saa leikata tuntikaupalla kerran viikossa. Yllättäen ihailen viidakkomaisia, reheviä pihoja, jossa nurmikon tilalla on polkuja ja suuria kasvialueita. :D 

Olemme asuneet täällä nyt yhdeksän vuotta, ja suunnilleen kuuden viimeisen kasvukauden ajan olen koittanut vallata tilaa nurmikolta perennamaille. Välillä visio tuntuu toivottomalta, hyvän pöhinän iskiessä taas ajattelen tämän näyttävän seuraavan kymmenen vuoden kuluessa ihan erilaiselta.
Koska piha on iso ja ilmava, olen istuttanut perennaryhmiin puita ja pensaita korkeusvaihtelua tuomaan. Kaikki omenapuut ovat kukkien keskellä, samoin suurin osa luumuista ja kirsikoista. 

Mies on nikkaroinut portteja ja minä pystyttelen risuista tukia kärhöille, pavuille ja tuoksuherneille. Minusta on ihana katsella ylöspäin ryöppyäviä papuja, krasseja ja tuoksuherneitä, porteilla ja puissa kiemurtelivia kärhöjä ja napsia köynnösruusuista kukkia siivouspäivän päätteeksi.

Englanti on tällaisen rakennehulluttelijan unelmamaa. Ideoita saa jo brittiläisiä puutarhalehtiä selatessa ja paikanpäällä käydessä alkaa pyörryttää. :) Rakennelmiin ei onneksi vaadita timpurintaitoja, jo muutamasta pihlajanvesasta saa hienoja tukia yksivuotisille köynnöksille.2 kommenttia:

  1. Ihania kuvia taas! Meillä meni myös ruohon leikkaamiseen aikaa viikossa tuntikaupalla vielä viime vuonna. Tänä vuonna pihalla pyörii renki, joka ei valita. Ukkosesta hän tosin sekoaa ja asetukset pitää laittaa uudelleen. Työn jälki on siistiä ja hän hoitaa homman ihan ilman vahtimista ja anelua. Hän on nimeltään Robo. Hankinta jota emme ole katuneet!

    VastaaPoista
  2. Kyllä puutarha nimenomaan kaipaakin puita ja muitakin ylöspäin pyrkiviä kasveja, ihan pelkät perennapenkit olis aika tylsiä...

    VastaaPoista