keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Kauneutta kasvimaalle

Olen ottanut tavaksi kylvää kasvimaiden hyötykasvien sekaan kaikenlaisia kukkia. Tontilta ei löydy varmaan yhtäkään palstaa, jossa ei kasvaisi jonkun hyödyllisen lisäksi jotain silmäniloa. Helppoja kukkia ovat esimerkiksi erilaiset kehäkukat ja unikot. Ne kylväytyvät seuraavankin vuoden iloksi ja etenkin kehäkukan taimet ovat keväällä helposti tunnistettavia ja siirrettäviä. Kurkkuyrtti on myös helppo, mutta hiukan riskialttiimpi tapaus: sen kun kerran kylvää pysyy se tontilla ikuisesti. Siemennyskyky on ilmiömäinen...Toisaalta kasvina se on näyttävä ja helppo sekä syötävä, joten olen antanut sen riehaantua muutamalla alueella. Ensi vuotta ajatellen aion katkoa kukat ennen siemennystä, vanhat siemenet säilynevät maassa. Mitään tuplausta en siihen viidakkoon kaipaa.

Kuvat nappailin viime vuoden arkistoista, koska osa tämän vuoden kylvöksistä kituuttaa edelleen taimivaiheessa.


Tiikerikaunosilmä


Kurkkuyrtti

Erilaisia unikkoja käytävän reunoilla

Suuria suosikkejan  ovat cosmos-kukat ja tsinniat. Molemmat ovat myös erinomaisia leikkokukkia. Cosmoksia en esikasvata, tsinniat toisinaan. Auringonkukantaimia siirtelen lintulautojen alta sekä kylvän erikoisempia lajikkeita tavallisten sekaan. Tuoksuherneet esikasvatan ja laitan ruukkuihin ja patoihin kulkureittien varsille. Samettikukilla on kätevä paikata aukkoja istutuksissa. Ne ovat helppoja kylvää siemenestä ja kaikenlisäksi torjuvat tuhohyönteisiä lemullaan. :)



Vaikka kauneutta ei voi syödä, on se mielelle hyväksi! ;)


8 kommenttia:

 1. Mihinkä se kommentti ny hävis...?

  Mulla taitaa jäädä syyskylvöiksi ens kesän kauneuskukat, kun ei tänä vuonna esikasvatetuista oikein mitään tullut. Hitaita ovat vai mikä lie... Onneksi voi kylvää syksylläkin jotakin ja ostaakin voi. Ainakin pelakuut tulee tähän taloon kyllä tästä lähtien kaupasta, kun ei noista mun huiskuloista oikein mitään tullut. Höh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kone söi kommentin? :)

   Lisäsin tuonne tekstiinkin huomion, jota en tajunnut kirjoittaessa laittaa: nuo kuvat ovat viimevuodelta! Osa kylvöistä on mullakin aivan onnettomassa jamassa (siitä saisikin hyvän postauksen), itsestään kylväytyneet aloittelevat kukintaansa kyllä. Mulla meni tsinnian esikasvatus pieleen, suorakylvetyt ovat ehkä sentin mittaisia. Saa nähdä riittääkö kasvukausi kukintaan asti...

   Poista
 2. Minäkin olen siirrellyt itäneitä auringonkukkia sopivampiin paikkoihin. Vielä eivät ole lähelläkään kukintaa. Kokemuksen mukaan lintujen ruokintaan käytetyt auringonkukat ova pitkää sorttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ne lintujen auringonkukat on aika hujoppeja. :)

   Poista
 3. Kesäkukat ovat kyllä ihania, kauniisti sulla jo kukkii! Tykkään jopa eniten tästä vielä vähän aikaa jatkuvasta odotteluvaiheesta, on aina kiva yllätys mitä ja minkä värisiä kukkia eri paikkoihin kylvetyistä kesäkukkaseoksista putkahtaa :) Auringonkukat tuntuvat meilläkin kärsineen alkukesän kylmyydestä ja sateesta, ehkä siksi ovatkin a u r i n g o n kukkia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäsin tosiaan tekstiin maininnan, että kuvat on arkistojen aarteita. Ois tarvinnut tajuta jo heti kirjoitellessa, ei täällä näin riemukasta kukintaa vielä kasvimaalla ole. :) Auringonkukat kasvavat ainakin tukeviksi tässä kylmyydessä, saa nähdä miten ehtivät nekään kukkaan.

   Poista
 4. Ja joitakin kukkiahan voi syödäkin;)
  Tosin parhaimmillaan taitavat olla noin ihailtavana:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No totta, niinpä voikin! Minä olen jotenkin niin kaavoihini kangistunut, että en saa kukkia syödyksi vaikka olishan niitä vaikka mitä mahdollisuuksia. :)

   Poista