maanantai 21. heinäkuuta 2014

Mitä kuuluu tomaatille?

Tänä vuonna tomaattikopissa näytti kesäkuun alussa lupaavalta. Siirsin taimet sinne  14.5. ja kasvu jatkui useimmilla lajikkeilla hienosti purkkivaiheen jälkeen kasvihuoneen juuri vaihdestussa turvemullassa. Sitten tulivat ne kylmemmät kelit ja kasvu alkoi juroa koko kopissa. Olen huomannut, että osa lajikkeista kestää ihan mukavasti tuon aikaisen istutuksen, toiset taas ottavat niin pahasti nokkiinsa, että kasvu ei normalisoidu koko kesänä. Ne herkemmät lajikkeet alkavat kasvattaa paksua vartta ja valtavia lehtiä ja lopulta kasvi muistuttaa mustaa mörökölliä. Hyvin kasvava tomaatti taas on sellainen rotevan ilmava hujoppi. Jos ymmärrätte mitä tarkoitan? :D

Ainakin 'Principe Borghese' kuuluu tähän herkkisten sakkiin, mutta sen olisi voinut päätellä jo nimestäkin.


Tomaattien alla kasvaa basilikaa ja rucolaa. Rucola onnistuu harvemmin ulkona, kirpat syövät sitä mielellään, mutta kasvihuoneeseen ne eivät osaa tulla. Tomaatin ja basilikan sanotaan olevan hyviä kumppanuuskasveja. Lämmöstä yrtti ainakin nauttii, ehkä sitten myös korkean kaverin seurasta?

Latvoin tomaatit 9.7. ja nyt on alalehtiä poistettu lähes alimpaan terttuun saakka. Osassa on jo siihen asti kalju varsi, muutamista nappaan ensi viikolla loput pois. On siis kiivaan sadonkypsytyksen aika. Muutamia 'Sungoldeja' (pettämätön herkku!) ollaan jo naposteltu, samoin 'Gold Nuggetit' ovat ensimmäisten joukossa kypsymässä. Se ei ole ihan lajikekuvauksensa mehukkaan makea mukainen, mutta jospa nämä aurinkoiset kelit toisivat lisää maukkautta tomaattiin. Lisää lannosta täytyy hommata myös, ensimmäisen Neudorffin tomaattilannos-paketin rakeet ovat nyt kokonaan liuenneet.

Lajike 'Gold Nugget' teki elämässään radikaalin ratkaisun ja kasvatti latvan tilalle kukkatertun!Apuri pakkokuvassa. Sanoin, että hän kyllä vanhempana sitten arvostaa yhteiskuvia äidin kanssa! :D :DIisopit kukkivat ihanaisesti tomaattikopin edessä. Mieltä ilahduttaa pörriäisten loputon surina yrttien kukissa!


Pienemmässä kasvihuoneessa kaksi kurkkua on päättänyt valloittaa maailman. Napsin niistä reilusti versoja lyhyemmäksi, muuta hoitoa en oikein kurkulle osaa antaa. Satoa alkaa niistäkin tulla lähipäivinä. 


Innostuin muutama viikko sitten uudistamaan tätä vanhan kasvihuoneen yrttimaata kovalla pöhinällä. Alueelta lähti kuormakaupalla oreganoa kompostiin, iisoppia istutin lisää. Laitan kuvia kunhan alue muotoutuu valmiiksi. Itse siementäneet kehäkukat ovat räjähtäneet kukkimaan, vaivaton, ihana kasvi! Otin enemmänkin kuvia alueesta, mutta jokaisessa niissä kasvihuone näyttää olevan aivan vinossa! Täytyy mennä tarkistamaan onko vika kuvaajassa vai kopperossa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti