lauantai 26. huhtikuuta 2014

Mikä kukka?

Kävin iltasella naapurin mammalla katsomassa outoa kasvia. Hän on saanut tämän vuosia sitten tuttavaltaan, ja siitä asti kukan nimeä on yritetty selvittää. Lupasin auttaa! :) 

Mielelläni antaisin jyrkiotilamaisia viiden pisteen vihjeitä, mutta minulla ei ole hajuakaan mikä kasvi on kyseessä. Tämä siis kukkii todella aikaisin, kukka on kellomainen ja kesän mittaan kasvi venyy noin puolen metrin korkeuteen. Juurakko oli suuri, oikeastaan ennemmin superpaksu maavarsi. Sain nimittäin oman siirrokkaan, ja siinä kaivellessa juuria ihmeteltiin.
Laittakaahan viestiä jos keksitte mikä tämä on! :)


3 kommenttia:

 1. Olisko tuo skopolia?! Minulla ei itselläni sitä ole joten juurista en osaa sanoa mitään. Googletahan tuo niin aika samalle näyttää kuvat?

  VastaaPoista
 2. Scopolialta se näyttää. Mulla on sellainen ja muutaman vuoden vanhalla kasvilla on jo melko jättimäinen maavarsi. Tykkää muuten levitä itsekseen, tai muurahaiseten avustuksella? Löytyy meinaan meiltä myös ihan kivijalan vierestä muutamasta paikasta, siis kukkapenkin lisäksi;)

  VastaaPoista
 3. KIITOS molemmille! Tämä kävi äkkiä! :) Löysin seuraavan kasvikuvauksen Viherpihan kysy-vastaa palstalta. Kopioin sen tähän ja soitan kohta naapuriin ilouutisia! ;)

  Kasvierikoisuutenne on koisokasveihin kuuluva skopolia (Scopolia carniolica), joka on kotoisin Kaakkois-Euroopasta.

  Tätä myrkyllistä perennaa on käytetty entisaikaan lääkekasvina. Skopolian viljelyhistoriaa on selvitetty. Sen tiedetään kasvaneen Kustavissa, Forssassa ja Orivedellä. Tyylikäs skopolia on jopa valittu Kustavin kunnan nimikkokukaksi.

  Skopolia kukkii aikaisin keväällä. Kukat ovat useimmiten tummanruskeanpunaiset, mutta olen nähnyt myös keltakukkaista muunnosta Riikan
  kasvitieteellisessä puutarhassa.

  Luonnossa skopolia viihtyy varjoisissa pensaikoissa. Puutarhassa se menestyy samanlaisilla paikoilla mutta myös auringossa. Skopolian vierelle on hyvä istuttaa jotain peittävää kasvia, koska se kuihtuu kukittuaan.

  Skopoliaa on harvoin myynnissä. Sitä on kuitenkin saatavana ainakin Särkän perennatarhasta Raahesta.

  VastaaPoista