maanantai 10. syyskuuta 2012

Iloa hyötytarhassa.

Yhteenvetoa kesäkukista, joita kylvän ja istuttelen ympäri hyötymaita. Niistä on iloa riitänyt, joskin myös päänvaivaa kun osa ei idä ja osan kylvöpaikan unohtaa muuten vaan. Ja sitten kitkee jotain mitä ei pitäisi...Mutta ainahan jotain onnistuu vaikka kuinka kämmisi, se(kin) tässä puutarhatouhuilussa on mukavaa! :)

Kevään postaus kesäkukista löytyy täältä. Pieleen siitä listasta menivät koreatörmänkukka (joka ensi vuonna onnistuu, uskokaa minun sanoneeni!) ja rohtorasti. Ensimmäinen iti kituliaasti ja on nyt noin 10cm korkuinen, jälkimmäistä ei ole siemenien jälkeen näkynyt. Alla niitä onnistuneita kokeiluja, lajikkeet on nimetty jos on tiedossa ja alta löytyy siemenien ostopaikat. Kommenttiboksissa lupailemani syyssyrikka siirtyy seuraavaan kertaan. :)

Isoauringonkukka 'Ring of Fire'. Tämä on hieno! Haaroo runsaasti ja on noin metrin pituinen, ilahduttaa maljakossa ja kasvimaan reunassa.

 Köynnöskrassi ja kukkasekoituspussin väri-iloa.


 Kehäkukka.


Kääpiösamettikukka, joka jaksaa ja jaksaa ja jaksaa kukkia kesän läpi ilman mitään hoitotoimia. Mahtavan helppo kasvi esi- ja jatkokasvattaa! 


 Jättiläismäinen ja erikoinen puna-auringonkukka, Purpureus-ryhmä. Parimetrinen, haaroittuva kaunotar, jossa aivan tummat terälehdet.

Tiikerikaunosilmä, täydellinen loppukesän kukka!


Punakosmos-kukka, kuvassa se ainut, joka on tähän mennessä ehtinyt kukkaan. Ennen niin varma kasvi meni nyt jotenkin pepulleen...Taisin kylvää liian aikaisin.


Kurkkuyrtti. Kimalaiset tykkäsivät, itse kasvi kaatuili pitkin poikin kasvimaata ja varmaan nyt siementelee ja leviää ympäri maailmaa... 


 Tarhaneito 'Mulberry Rose'. Tämän kämmin viime kesänä, joten iloa oli tuplasti kun se nyt onnistui. Tykkään hirmuisesti ulkoasusta sekä kukkivana että kuihtuneena. Siemenkotia voisi käyttää kuivakukkanakin. Nämä jäävät kasvupaikalle siementämään, katsotaan lähteekö keväällä kasvuun.
Reunuspäiväkakkara, jonka toivon myös siementävän.


Maurinmalva. Ihana! 


Tuoksuherne 'Franciscus Cupani'. Vanha lajike, jossa ihana tuoksu.


 Aitoelämänlanka 'Split Personality'. Kun alkukasvatuksen kankeudesta selvittiin, kasvoi kauniiksi köynnökseksi ruukuissa talon vieressä ja kasvihuoneen edustalla.


 Sinisievikki 'Pennie Black'. Tämän löysin Hernepensas-blogista ja päätin, että mulle kans. :) Pensoi hyvin, ensi kesänä näyttävämmälle paikalle uudestaan. Nyt oli yhden hyötykarsinan reunassa, eikä päässyt oikeuksiinsa kun takana oli tyhjää ennen salaattirivejä. Uskoisin, että tämä on upea reunuskasvi muiden kukkien rinnalla.

Reunuspäivänkakkaran ja kurkkuyrtin siemenet Hyötykasviyhdistykseltä, samettikukka Multasormesta, muut Exotic Gardenilta


4 kommenttia:

 1. Tuoksuherne on aina ollut suosikkini. Tänä kesänä en ole niitä nähnyt tai tuoksutellut livenä ollenkaan. :O(

  VastaaPoista
 2. Jo on kauniita kuvia! Erityisen ihana tuo tiikerikaunosilmä, pitääpä tutkia olisiko menestymisen mahiksia täällä 4-vyöhykkeellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! :) Luulisin, että on, se alkoi kukkia melko aikaisin täällä II-vyöhykkeen pohjoisrajoilla (on siis ihan kesän kylvökukka), joten ehtii varmaan sielläkin kun kylvää aurinkoiseen paikkaan.

   Poista