maanantai 27. elokuuta 2012

Ihanat tuoksut!


Jos tomaattihuoneessa haisee hiukan erikoiselle lannoituskokeilujen jäljiltä, pannuhuone ja muuta muu koppi sen sijaan tuoksuu houkuttelevasti valkosipulille! Satoa tuli ruhtinaallisesti!


Nosto venyi melko myöhään, ja muutama olikin "ylikypsä", ainakin näin tulkitsen tällaisen sipulin, josta kynnet pursuavat ja varsi katkeaa tyvestä nostettaessa. Onneksi näitä oli vain muutama, päätyvät suoraan suuhun. ;)


Suurimmat kynnet laitetaan taas lokakuussa maahan, pienet saa mummi, osa myydään ja osa syödään. 

Omista talvivalkosipuleista haaveileville rohkaisuksi: viljely on helppoa! Perusta hyvä, mielellään palaneella kompostilannalla parannettu kohopenkki, töki kynnet maahan pohjoisessa lokakuuhun, etelässä marraskuuhun mennessä ja kata penkki kuivilla lehdillä, heinillä tai oljilla. Keväällä kasvun alkaessa lisätään kompostia tai kompostilantaa ja katetta. Lannoitetta voi antaa muistaissaan vielä ennen juhannusta, ja kukkavarret katkotaan heti niiden ilmaannuttua. Elokuussa nostetaan omat, komeat valkolöökit!

10 kommenttia:

 1. No vau mikä valkosipulisato ! Mä en tahdo saada niitä kasvamaan. Elokuun alussa jo varret lakastuivat kaikista. Laitoin niille ruohosilppuakin katteeksi ja vähän kastelinkin, ehkä liian vähän. Viimeksi, kun nostin yhden, siinä oli vain yksi kynsi. Pitäisikin nyt kaivaa kaikki ylös maasta, näkee mitä siellä oikein on kasvanut, vai onko mitään ;)

  VastaaPoista
 2. Nosta ylös äkkiä, ovat jo valmiita jos ovat tuleentuneet. Lokakuussa vaan muhevaan maahan, niin ensi vuonna ovat jo mukavasti lihoneet. ;)

  VastaaPoista
 3. Johan on komea sato, onnittelut omavaraisuudesta! Tulin vastavisiitille Mielen Lumosta ja hyppäsin lukijaksi kanatarhaan :)

  VastaaPoista
 4. Onpas komia sato, pitäisiköhän tosiaan mennä nostamaan omat sipulit maasta ettei jää syykuun loppuun niinkuin yleensä :)
  Mihinkäs aikaan olet maa-artisokat yleensä nostanut ? Meikäläisellä kun ne on levinneet valkosipulien joukkoon niin taitavat tulla samalla kertaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä olen ottanut maa-artisokat, nuo kanatarhan viholliset, ylös lokakuuhun mennessä. Nyt kuitenkin syystorin takia jo tällä viikolla.

   Poista
 5. Näiden kasvatusta olinkin jo miettinyt, kiitos siis rohkaisusta:)
  Mahtava sato!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Rohkeasti vaan kynsiä maahan! Ja kun ostaa alkuun vaikka 2 istukasta, saa niistä noin 10 kynttä maahan ja elokuussa sinulla onkin jo huikeat 10 valkosipulia. Siitä se mopo lähtee...:D

   Poista
 6. Komeita valkosipuleita!
  Olen niitä itsekin aikaisemmin kasvattanut enemmässä määrin, myyntiin asti. Niissä(kin) on aika kova työ saada myyntikuntoon asti, puhdistaminen, letittäminen, kuivaaminen...nyt siis valkosipuleita kasvaa enää omaan käyttöön :)
  Ihana blogi sinulla, mielenlumosta taisin tänne tupsahtaa.
  1b-vyöhykkeellä harrastelen kaikenlaista puutarhailua, sekä työksi, että harrastukseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipä hei Suvikumpuun! :)

   Jos sulla on jotakin ihan pro-vinkkiä antaa valkosipuleista, niin ilomielin otan vastaan! :D

   Poista