tiistai 21. elokuuta 2012

Martat matkalla, osa II.

Eilen taas puutarhamarttailtiin ja käytiin saamassa oppia kaupungin toisella laidalla Tapanilan tilalla. Tästä sai taas intoa ja iloa omaan tekemiseen! Emäntä on niin iloinen ja valoisa persoona, kasvikset suuria ja herkullisia, ostoksia kertyi peräkontillinen ja kaupan päälle vatsa täyttyi leivonnaisista joissa oli tilan tuotteita. Mainio ilta siis!

Tässä kuvia ja muutamia juttuja, joita Pirjoa kuunnellessa ylös laitoin. Tilalta myydään kasviksia alueen kauppoihin, ravintoloihin ja kotoa suoraan kuluttajille. Kaikki kasvaa biohajoavassa muovissa, perunaa myöten! Tämä kesä on villiinnyttänyt vesiheinän ja rikkonut sen muovin ennen aikojaan. Kemikaaleja ei käytetä, maata hoidetaan viljelykierrolla. Emännän suosikkikasveja olivat ainakin lehtikaali, kesäkurpitsa, öljykurpitsa ja myskikurpitsa joista etenkin öljykurpitsan siemeniä kannattaisi syödä esimerkiksi paahdettuina. Kesäkurpitsaa voi syödä melko isonakin maun yhtään kärsimättä ja sitä voi säilöä suolakurkun tapaan. Uudenseelanninpinaatti pysyy napakkana pitkään, ja sitäkin kannattaa ryöpätä pakkaseen talven varalle. Hyvä salaattilajikevinkkikin saatiin: parsasalaatti. Oli maukas ja paksulehtinen! (Pikaisesti googletettuna löytyy ainakin Hyötykasviyhdistykseltä.)
Fenkolit ovat kuulemma tavanomaisia pienempiä... 


Maissi alkaa valmistua.


Ei-syötävääkin löytyi muutama rivi.

Lehtikaaleja kannattaisi kuulemma kaikkien käyttää. Emäntä kertoi laittavansa sitä ihan kaikkeen, kuivattunakin esimerkiksi sämpylätaikinaan! 
Tilalle voi poiketa vihannesostoksille kunhan soittaa emännälle ensin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti