maanantai 6. elokuuta 2012

Valkolööki.

Nyt siitä valkosipulista!

Neljän vuoden viljelyn jälkeen olen saanut lisättyä mukavasti määrää (enemmän täällä), mutta vasta tänä vuonna sivistyin näistä kukkavarsista tai oikeammin niiden poistamisesta, joka on ennen jäänyt tekemättä. Luin Kotipuutarhan jutusta, että kukkavarret vievät voimia sipulin kasvatukselta, joten nehän kannattaa katkaista pois. Olen varmaan viikkokausia myöhässä, mutta nyt on kukkakippurat katkottu, apurina reipas apupuutarhuri. Katkomiskohtakin on hiukan hämärän peitossa, mutta napattiin siitä viimeisten lehtien päältä heti poikki. Kauaa ei mene enää sadonkorjuuseenkaan, toivottavasti en nyt möhlinyt pahasti ajankohdan kanssa... Kukkavarret ovat tällaisia kikkuroita, jos joku ihmettelee mitä täällä leikellään. :) Noissa molluskoissa on itusilmuja, joista kasvattamalla saa parissa vuodessa aikaan valkosipulin. Aiemmin kerroin niistä englannintuliaisista, Man-saarilla kasvaneista valkosipuleista. Suunnilleen puolet kynsistä selvisi talvesta, ja kasvuun lähti huikeat kymmenkunta sipulia. :) Niissä on kukkavarsi aika omintakeisessa paikassa, kuva tuossa yläpuolella. Tuli mieleen, että johtuukohan kylmästä? Vai onkohan sen määrä olla tuollainen..? Niin tai näin, koemielessä ylös napattu sipuli on iso! Jatkan koettani ja laitan taas osan loppusyksystä maahan.

Alla olevassa kuvassa vasemmalla Man-saarelainen ja oikealla suomalainen valkolööki.
Lisäys 12.8.2012: lueskelin viime vuoden puutarhapäiväkirjaa. Kesällä 2011 nostimme valkosipulit 1.8. joten taisin olla ihan auttamattoman myöhässä noiden kukkavarsien kanssa. 
Vahingosta viisastuu, ensi kesänä tartumme sekatööreihin heinäkuun puolella heti kun kukkavarret esiin pilkistävät. ;)

 Ja taas loppuun mysteeriötökkäkevennys! Tähän jättiläiseen lähes törmäsin ruohonleikkurillani. Oli niin suuri ja nopea, että jäi henkiin. Ja sitäpä sitten ihmeteltiin! :)


2 kommenttia:

  1. Mullakin oli kaikissa valkosipuleissa itusipulit varressa. Outo juttu. Terkkuja Salmenojalta :)P

    VastaaPoista
  2. Juu hei! :) Ne kuuluu olla, mutta jos haluaa isommat tsipulat, niin leikataan pois. :) Näkemisiin, kohta kökitään taas koulun parkkiksella! ;)

    VastaaPoista