keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Kotkotusta!

Jos ennen muinoin varoiteltiin kesäkissojen ottamisesta, niin nykyään on katin korvannut kana. Kotkottajista on tullut muotieläimiä. Maalaista välillä arveluttaa tällaiset villitykset. Kana on eläin siinä kuin mikä tahansa muukin otus, ja vaikka se helppohoitoinen onkin, on eläimen ottamista aina harkittava ja tehtävä hankintapäätös eläimen vinkkelistä. 


Kana tarvitsee yösijakseen kunnollisen rakennuksen, jossa se saa nukkua rauhassa ilman pelkoa ketuista tai kissoista. Vesi on vaihdettava päivittäin, alueella on oltava mahdollisuus kylpemiseen ja nukkumiseen tarvitaan orret. Kana tarvitsee päivittäin kauraa ja rehua tai ruuantähteitä. Kalkkia on oltava tarjolla aina, hiekkaa kanaa tarvitsee ruuan hienontamiseen. 

Kana ei ole varsinainen siisteysihme, se sontii ihan joka paikkaan ja puhdasta kuiviketta täytyy vaihtaa usein. Täysin vapaa kana on onnellinen, mutta tuhoisa: hyötytarhurin on aidattava joko kanat tai kasvit, samalla alueella ylivoimainen voittaja on kana. Jos kanoja aikoo pitää myös talven yli, on eläinsuojan pysyttävä plussan puolella ja ilmankosteuden aisoissa. Kana kärsii kylmästä ja kosteasta, vaikka hengissä pysyykin. Jos otetaan vain kesäkanoja, on niille oltava valmiina joko palautuspaikka tai asiansa osaava ihminen joka tappaa kanan aiheuttamatta turhaa kärsimystä. 




Kunhan olosuhteet ovat kunnossa, on kana erinomainen lemmikki. Niillä on oma kielensä eri tilanteisiin, ja osa yksilöistä tykkää kyhjöttää sylissä silitettävänä. Kana oppii kulkemaan perässä, se kurnuttaa muniessaan ja kukon tärkeilyä on hauska seurata. Kana palkitsee hoidon munilla, joiden maku on omaa luokkaansa.



Kanaparven kunkku on kukko, joka pitää rouvien sekoilevan eläimäntavan kurissa. Kukon tehtäviin ei kannata puuttua, se pitää ihmistä ruokintakoneena joka käy silloin tällöin tervehtimässä, mutta häipyy sitten muualle häiriköimästä. Kunnon kukko pitää mekkalaa itsestään, ilmoittaa naisilleen parhaat ruokapaikat ja vie parven turvaan vaaran uhatessa. Jos asuu ihmisten ilmoilla ja harkitsee kanojen ottoa, on syytä käydä kakun kanssa naapureilla kylässä ennen kanojen hankintaa. Tämä hurmaava vekkari kun pitää huolen siitä, että ylös noustaan tarvittaessa aikaisinkin. :D


6 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus. Itselläkin kuumottaisi kesäkanat mutta miestä ei (ehkä onneksi) innosta. Kanat kun häneltä vei minkki vuosia sitten ja onpa tässä suurperheessä hommaa tietty ilman lisäelukoitakin. ;) Onneksi munia saa miehen veljen kanalasta, joten ihan hunningolla tai kaupan varassa ei olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näillä on aina puolensa. Lemmikit on kivoja, mutta suuritöisiä, oli niillä sitten kaviot tai kananvarpaat. Ehkä teillekin sitten myöhemmin? :)

      Poista
  2. Asiaa! Meillä on naapurissa kesäkanoja, joita käydään lasten kanssa hoitamassa. Vaihdetaan vedet ja viedään ruokajätteitä. Palkaksi saadaan maukkaita munia! Kiva olisi ottaa kanoja itsellekin, mutta naapurin kanat pitävät meidän niin hyvin munissa ettei ole tullut omia hankittua :O)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Kiva, että saatte olla apuna. Minäkin vaihdoin eilen kassillisen lastenvaatteita kanojen hoitoon kesäreissun ajaksi ihanan naapurini kanssa. Sekin puoli näissä elikoissa on, että kotoa ei pääse ilman järjestelyjä.

      Poista
  3. Laumanvartijakoiramme on onnensa kukkuloilla kun satapäisen lammaslauman tilalla on eläkepäivillä kaitsettavana 7kanaa ja kukko. Koira on aika hellyyttävä kun keväällä tiput 12kpl mammivat koiran kuononympärillä(lämpöisessä uloshengitysilmassa).
    Ihan mahtiotuksia, joilla on oma kaakatus talon omille kissoille ja vieraille. Käki ilmeisesti on niin kovin haukan näköinen, että aiheuttaa aina tipujen maastoutumisen koiran mahakarvoihin...
    Loisto-otuksia.

    VastaaPoista