maanantai 16. heinäkuuta 2012

Päät poikki.


Näillä paikkeilla heinäkuuta on tomaatin latvonnan aika lämmittämättömissä kasvihuoneissa. Tarkoituksena on saada kasvi keskittymään hedelmien kypsyttämiseen, ei kasvuun. 


Latva katkaistaan niin, että kasviin jää 4-5 kukka/hedelmäterttua valmistumaan. Latvaan jätetään pari lehteä, sitä ei siis katkaista sen neljännen tertun päältä suoraan. Näin kasvi saa siirrettyä energiaa kehittyville hedelmille.
Kasviparkaa kuritetaan myös alhaalta päin. Alalehtiä poistellaan parin lehden viikkotahdilla, ja lehtiä poistetaan alimpaan kypsyvään terttuun asti. Ei siis mennä nyppimään sinne keskipaikkeille ennen kuin alin terttu on syöty. :) Lehtiä poistamalla valo lisääntyy ja ilman kierto paranee. Leikatut kasvinjätteet viedään kopista pois.

Tältä näyttää, kun päät on poikki, hiukan rankamaiselta...Nyt saa kastellakin ahkerammin, kun tomaatit alkavat kypsyä, olen sekoitellut joka kerran lannoitetta sekaan. Ja hei, ekat Sungoldit syötiin tänään! Nam ja jee!

Tällä viikolla lähtee kone huoltoon ja koneenkäyttäjä Muumeja katsomaan ja vielä sen päälle stadiin miehen kanssa ihan kaksin hummailemaan. Ensi viikkoon siis, heipä hei! :)

7 kommenttia:

 1. Hyvä, että pidät meidät taitamattomat ajantasalla. Minun kuuluu nyt varmasti lähteä latvomaan omat tomaatit, jotka kasvavat avomaalla. Mukavaa muumeilua ja hummailua!

  VastaaPoista
 2. :) :D
  Odotan muumeja kuin hullu kuuta. Toivottavasti lapsetkin vielä viihtyvät. :D :D

  VastaaPoista
 3. Kiitos postauksesta. Tätä toivoinkin, että joku valaisisi taitamatonta. Mietin juuri eilen, että jotain noille tomaateille kai pitäisi tehdä, jos niitä haluaa myös kypsyvän. Tomaattini kasvavat vielä avomaalla. Saavat kyllä nyt runsaasti vettä, mutta saavatko aurinkoa ja lämpöä.

  Mukavaa reissua!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kiitos! :)
  Muistelen lukeneeni, että avomaan tomaateille jätetään vain muutama terttu/kasvi, mutta tarkistelkaapa vielä jostakin.

  VastaaPoista
 5. Tänä vuonna mun ei tarvitse katkoa, kun ostin vahingossa jotain pensastomaatteja!

  VastaaPoista
 6. Tämä oli hyvä muistutus. Muutamasta tomaatista jo katkoin latvaa, kun meinasivat kasvaa katosta läpi, mutta en ole koskaan oikein tiennyt, miten se pitäisi tehdä ja milloin. Pitääpä latvoa loputkin.

  VastaaPoista
 7. Olipas kiva, että tästä oli apua! Joku kun auttaisi minua suitsimaan kurkut oikeanlaiseen kasvuun..:) Pätkin niitä aina ihan miten sattuu. Ei tunnu kyllä ottavan pahakseen.

  VastaaPoista