tiistai 10. heinäkuuta 2012

Kasvihuoneen ryhtiliike.


Ystäväni, joka sai ensimmäisen kasvihuoneensa tänä keväänä, on innokkaasti uudessa kopperossa. Ei rikkaruohoja, tomaatin varkaita, likaa käytävällä. Meillä taas...no...on vähän ote lipsunut...Tämä viidakko sai kyytiä sen Myllyhermannin käynnin jälkeen, samoin palstat tässä ympärillä. Kyllä hyvä on ihmisen kotoansa joskus lähteä. :D


Muutaman pyykkikorillisen jälkeen koppero on tällainen. Ulos lähti aika paljon sivuversoja, hillittömästi vesiheinää kanojen iloksi, samoin vanhat salaatit ja rukolat takanurkasta. Ladoin vielä käytävälle vanhoja pihakiviä. Ny kelpaa.
Esteettisen haitan lisäksi rikkaruohot tekevät haittaa viljelyskasveille. Ne vievät vettä ja ravinteita ja toimivat lymypaikkoina etanoille, jotka mässyttävät basilikoja yöaikaan. Basilikat ovat muutenkin ärsyttävän huonossa hapessa, niissä oli jotain pieniä mustia kakkiaisia, joita ruiskuttelin ensin nokkoskäytteellä koemielessä ja sen jälkeen täräytin pyretriinillä. Nyt odottelen toipumista, pestoa tekisi jo mieli.


Sitten tämän kesän erikoisuus: kaksihaaraiset tomaatit. Näitä on useita, eri lajikkeissa ja molemmissa kopeissa. Ensin katsoin, että runkoon on jäänyt hillitön sivuverso nyppimättä, mutta ei. Tomaatit ovat alkaneet tehdä kahta latvaa. Olen nyt tukenut näitä uusiolatvoja naruvirityksillä ylälankaan, olkoon paikoillaan kun en poiskaan uskalla leikata. Kovasti kiinnostaisi kuulla onko näitä muillakin, ja ennen kaikkea miksi näin käy? Kieroon kasvaneita, pienestä pitäen...? :D :D
Tasan vuosi sitten söimme ekat tomaatit omista kasvihuoneista. Nyt ei olla vielä lähelläkään, raakileet ovat vihreitä. Jokos muut syötte omaa satoa?4 kommenttia:

 1. Näyttää kyllä mukavan siistiltä fixauksen jälkeen. Pitää kyllä sanoa että esteettinen vaikutelma on kivampi kuin kasvusäkki/altakastelu systeemillä mutta ylläpidossa taitaa olla myös hieman eroa :)
  Muutamia kaksihaaraisia on täälläkin, ihan arvauksena heittäisin syyksi kylmät yöt. Sadosta vasta haaveillaan, amppelitomaatti antoi tänään ensimmäiset maistiaiset.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Tykkään niin kun saan vastauksen johonkin propleemaan, kylmät yöt, sillä mennään! :D
  Mulla ei ole ikinä ollut niitä säkkejä, mutta tässä systeemissä taitaa olla erona se lannoitteen lisääminen ja tietty nuo rikkaruohot. Niihin säkkeihin ei taida saada mitään juurelle kasvamaan..? Laitan huhtikuulla salaattia ja rukolaa tulemaan ja sitten kesäkuussa basilikaa aluskasviksi, saa kautta vähän pidennettyä. Kasvualustan vaihdan joka kolmas vuosi, se on melkoinen operaatio.

  VastaaPoista
 3. Hei, minulta löytyy kans noita "V-tyylillä" kasvavia, luulin myös jotta olen päästänyt jonkun varkaan suureksi ja menin poikkasemaan toisen varren.. Toinen tämän vuoden erikoisuus on kasvarissani ollut se että tomaattien kukkavanojen päihin alkaa kasvamaan ns. uutta lehteä ja vartta !! Oletko sinä tämmöiseen törmännyt ?
  Kasvihuoneesi näyttää oikein hyvältä ja tehokkaalta ! Omani on kuin viidakko kun keväällä teki mieli kokeilla monia lajeja, saas nähdä punastuvatko ollenkaan niin tiivissä yhteisössä.
  Mukava blogi sinulla, täältä löytää hienoja vinkkeä..

  VastaaPoista
 4. Juu, on välillä niitä jatkokiehkuroita kehittäviä kukkavanoja. Napsin siitä viimeisen kukan jäljestä sen varren poikki, minusta ne ovat ärsyttäviä. :D Nyt tänään löysin tomaatin, jonka latvassa oli vain kahteen suuntaan haarautuvat kukkatertut. Ei siis mitään "jatkolatvaa", se kasvi vaan päättyi niihin kukkiin. Outo vuosi, todella...

  Ja kiitos kehuista! :) Kyllä sieltä viidakostakin satoa saa, ja vieläpä montaa sorttia! :p

  VastaaPoista