maanantai 7. toukokuuta 2012

Peruna on pitkulainen.


Olen jo pidemmän aikaa etsinyt syytä saada lainata ehdotonta kirjallista lempihahmoani, Mielensäpahoittajaa!

"Se on Etelä-Ameriikan tärkein lahja suomalaiselle, saksalaiselle ja pelkialaiselle. Peru kestää huonommatkin kelit ja tarjoaa täydellisen sisällön. Ei riivaa perunaasyönyttä keripukki. Eikä täydellä mahalla aleta vallankumouksiin."

Näin sanoo hän perunasta Tuomas Kyrön kirjassa Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike.

Onnistuin saamaan Hyötykasviyhdistyksen kautta 2,5 kg 'Asparges'-siemenperunaa. (tunnetaan myös nimellä 'Ratte' tai 'La Ratte') Himoitsin sitä jo viime keväänä, mutta vasta tänä vuonna tärppäsi. Perunaa kehutaan herkkupotuksi, ja pikasurffailukierroksella törmäsin suorastaan ylisanoihin. Carroll's Heritage Potatoes sivu kehuu lajiketta ranskalaisen keittiön klassikoksi! Nuo sivut olivatkin mielenkiintoinen löytö, tämä Koillis-Englantilainen farmi tuottaa perinteisiä perunoita myyntiin. Löytyy vaikka mitä herkkulajikkeita, joiden nimiä on vilahtanut ainakin Hyötykasviyhdistyksen listoilla.

Meidän varsinainen pottumaa odottaa vielä miehisiä voimia ja seitsemänkymmentäluvulta peräisin olevan perintöjyrsimen hyökkäystä, mutta tähän talon eteläpäädyn kasvimaahan istutin jo viikko sitten hiukan Siikliä (harson alla) ja tänään vedin vaon Aspargeseilleni. Tuo hillitön heinämäärä tuossa vieressä jouduttaa maan lämpenemistä maissille, roiskin niitä syrjään ja laitoin muutaman perunan vakoon.

Perinteisin opein jätin väliin miehen kengän pituisen välin. Multaa päälle ja vielä kasa heinääkin, sitä kun nyt oli niin mukavasti saamanteilla. Nyt odotan kuola valuen onko tämä maineensa veroinen, manteliselta maistuva makuelämys!? 

Olisi enemmän kuin mahtavaa saada viljelykokemuksia hiukan erikoisemmista lajikkeista! Kommentteja! *vink vink* :D


4 kommenttia:

 1. En ole kuullutkaan tosta perunalajikkeesta. Itse kävin juuri hakemassa säkin 'timo' lajiketta. Kummasti alkoi kiehtomaan tuo sinun perunasi! :D

  VastaaPoista
 2. :)
  Minulla tämä perunavillitys on aluillaan, veikkaan, että ensi keväänä mopo on jo k a u k a n a. :D

  VastaaPoista
 3. Miten onnistui parsaperunasi? Tänä kesänä ajattelin niitä kokeilla, siemenperunat jo tilattu!

  VastaaPoista
 4. Ratte on toden totta herkullinen lajike. Ensi kokeilu paistettuna, hieno maku, säiyi pehmeän kiinteänä. Onnistuisikohan pienimuotoinen viljely myös kotipuutarhassa?

  VastaaPoista