perjantai 25. toukokuuta 2012

Ei ollenkaan optimaalista.


Kuten jo arvata saattoi, hermo meni, ja tomaatit ovat kasvihuoneessa jo viidettä päivää...Kun oikein ajattelee kituuttavansa mahdollisimman pitkään ja hoitavansa ne röntit jotenkin tilanahtaudesta huolimatta, niin tällä oikein lataa itseensä sellaisen angstin, että yhtenä aamuna vaan napsahtaa ja taimet siirtyvät pikavauhtia kasvihuoneen multiin. 

Suoritin siirtoa edeltävänä yönä alkutiedusteluja kanalasta napatun max/min-lämpömittarin kanssa, ja viikko sitten yön alin lämpötila kennolevyhuoneessa oli vaivaiset 5 astetta. Mieheni (aah, taas hän pelastaa :D ) raahasi koppiin patterin istutuksen jälkeen. Olen nyt pitänyt yölämmöt yli kymmenessä asteessa, mutta kyllä taimet silti ehkä vähän vaivaisilta näyttävät. No, niin tai näin, siellä ovat ja pysyvät. Sekoitin kasvualustaan maatunutta hevosenlantaa, istutuskuoppaan ropsautin reilun kourallisen kananlantarakeita ja istutuksen jälkeen levitin pinnalle ruohonleikkkujätettä ja rikkaruohonnaatteja, päälle kerroksen kuivaheinää. Pienet kukka-aiheet ovat taimissa näkyvissä, nyt seurailen niiden kehittymistä. Tähän isompaan kasvihuoneeseen päätyi 16 taimea, pikkukoppiin tulee vielä 6 lisää. Jätin pienimmät taimet vahvistumaan kurkkujen kaveriksi vanhan navetan taimikoppiin.Tomaatin juuret, hyvin ovat kehittyneet alaspäin.
Mars maahan.Tomaatit kannattaa tukea heti istuttamisen yhteydessä. Tyylejä on monia, itse teen tälläisen löysän silmukan varren ympäri, ja jätän silmukan maan alle. Tärkeintä on jättää lenkki löysäksi, varsi kasvaa kesän aikana paksuutta. 

Langan kieputan taimen ympäri ja sidon sen tuohon paalinaruista virittämääni ylälankaan. Jotkut käyttävät koukkuja, mulla tämä yksinkertainen systeemi on toiminut näin. Kun taimi kasvaa, sitä käännetään langan ympäri lisää. Keskikesällä taimet ovat jo katossa, ja siinä kohtaa niiltä laitetaankin päät poikki, eli latvotaan. Siitä sitten heinäkuussa lisää kun tästä näyttää oikea jatkokertomus muodostuvan. :)


Ylälanka pitää tehdä vahvasta narusta tai vaikkapa jostakin rimanpätkästä. Kerran on tullut koko viritys alas kun naru oli hiutunut poikki. Täällä elämästään taistelevat myös elämänlangat. En ole selvästikään mikään köynnöspuutarhuri, poikkeuksetta kämmin tuoksuherneet ja samalta näyttää näiden kanssa. 

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä tomaattien tukemisvinkistä! Tämä tyyli tuntui juuri oivalta.

    L

    VastaaPoista
  2. Voi kun hienoa, että voin olla avuksi! :) Satoisaa kesää! ;)

    VastaaPoista