perjantai 20. huhtikuuta 2012

Optimointia.

Tomaatti, omasta kopista parhaimman makuinen, saa tarhurin tekemään kaikkensa, jotta sato olisi hurja ja maku makea.


Ei-ihan-kauhean-puutarhahenkinen ystäväni kävi kylässä ja ihmetteli, mihin ihminen tarvitsee viittä sorttia kirsikkatomaattia, kun torilta voi hakea taimet, yhden Kirsikkatomaatin ja yhden Tavallisen Tomaatin.

Koska ne ovat eri makuisia. Koska katalookit pursuavat houkuttelevia siemeniä kokeiltavaksi. Koska joku menee kuitenkin pieleen toisen ollessa supermenestys. Ainakin näistä syistä. :)
Siemenessä on sadon alku. Tomaatti itää lämpimässä, minä (tai tarkemmin: ekaluokkalainen poikani) kylvän siemenet tuollaiseen lokerikkoon ja kylpyhuoneen lattialämmössä ne itävät äkkiä. Tänä vuonna pidin koulittuja taimia hiukan turhan pitkään talossa khh:n ikkunalla kasvivalon alla, ne venyivät ärsyttävän pitkäksi. Tomaatilla tärkeitä juttuja ovat (lisä)valo pikkutaimesta asti, kukka-aiheet kehittyvät jo silloin. Mitä parempi valo, sen enemmän kukkia ja parempi sato. Kasvatusvaiheessa optimilämpö on 18 astetta, ja talossa sisällä kuivausrummun paahteessa se oli kaikkea muuta kuin tuo. Siirsin taimet nyt viikolla vanhan navetan entiseen maitohuoneeseen tehtyyn taimikoppiini, jossa lämpötilan saa säädettyä pikkupatterilla sopivaksi. Huoneen ikkuna on länteen, joten se pysyy luonnostaan aika viileänä kun ei aurinko paista ennen iltaa. Lisävaloa tarvitaan reilusti, koska koppero on pimeä.

Taimilla pitäisi olla tilaa. Jos tomaatin lehdet osuvat toisiinsa häiriintyy kasvu. Tässä taas yksi syy pitkään listaan miksi en saa kasvattaa kaikkea mitä tahdon koska ei oo tilaa. :/ Epäreiluaaaa, niinkuin lapset ruukaavat sanoa. :D

Kuvat tältä aamulta, taimet odottavat nyt ruukutusinspiraatiota. Siirrän ne isompiin purkkeihin, joihin ripotan kanankakkarakeita pohjalle. Kun taimet kasvavat niin juuret saavat sopivasti lisäpotkua lannasta, ja sitten kohta puoliin ne saakin siirtää kasvihuoneeseen.

Viime keväänä siirsin tomaatit uuden uutukaiseen kennolevykoppii toukokuun lopulla. Juurelle reilu kerros kuivaheinää, ettei varpaat palellu. :) Kesäkuussa alle istutetaan basilikat.

Kurkistus koppiin viime elokuun alussa.
Supermenestyksistä puheenollen, viime kesän paras löytö oli tämä kuvassa makeileva Tomatoberry. Tilasin sen heräteostona Exotic Gardenilta aika hurjaan hintaan, mutta sepä kannatti! Hedelmä on kiinteä, aromikas ja satoisa. Jäi valikoimaan! Tämän vuoden kokeilussa uusina lajeina on "Sweet Olive" ja "Chocolate Cherry". Tomaattien kanssa kasvatan sekaisin basilikaa, ne ovat hyvät kumppanuuskasvit. Tänä kesänä kasvihuoneiden ovelle taitaa tulla vielä pari samettikukkaa poliiseiksi, hus kirvat!2 kommenttia:

  1. Löysin blogisi sattumalta huiskulasta ja jään kyllä mielenkiinnolla lukijaksi :)
    Itse haaveilen kasvihuoneesta ja kanoista pihallani, hevosten kanssa olen puuhastellut koko pienen ikäni ja puutarhaa alan juuri rakentamaan kakkosvyöhykkeellä :)

    VastaaPoista
  2. Hei! Hauska tavata! :) Ja tervetuloa!

    VastaaPoista