perjantai 6. huhtikuuta 2012

Mummot tietää!

Tykkään höpöttää ihmisten kanssa. Ja jos pääsee urkkimaan tietoja toisten puutarhatietämyksestä, aina parempi. :D

Marttojen kanssa kävimme tutustumassa teräsmuoriin, jonka peukalo on suorastaan mullasta musta ja piha täynnä upeita kukkia, kasvihuoneiden notkuessa tomaatteja ja viinirypäleitä. Kysellessäni häneltä, milloin on hyvä aika aloittaa esikasvatus, totesi hän topakasti. "Kylvöt aloitan aina 15. maaliskuuta!" Tykkään tuollaisista selkeistä ohjeista! Maailma pysyy mallillaan, kun on rytmit ja rutiinit kohdallaan. Tänä keväänä 15.3. ajattelin tätä ihmistä, ja voi nolo kun en saanut itse aikaiseksi aloittaa. Hän varmasti kylvi toimintatarmoa tursuten, minä haahuilin ja sain kylvöt alulle neljä päivää myöhemmin.

Toinen uusi tuttavuus syntyi paikallisen maatalouskaupan siemenhyllyllä. Silmäilin vanhemman rouvan vierellä tarjontaa, ja kysäisin, onko liian myöhäistä kylvää samettikukkia. "Ei ollenkaan, vielä ehtii hyvin!" auttoi tämä ihana ihminen, ja kehui samettikukan olevan niin helpon kasvin, että sitä kannattaa ehdottomasti laittaa. Tuskailimme molemmat tilanpuutetta, ja taas tuli kelpo puutarhaviisaus! Tämä mummo kertoi laittavansa taimet aina äitienpäiväksi pihalle seinänvierustalle lavaan. Mii laiks! Joskus, kun minäkin olen vanhempi ja viisaampi, keksin itsekin jonkun elämää helpottavan nyrkkisäännön. Nyt on mukava ajatella kodinhoitohuoneessa keskellä hillitöntä purkkiviidakkoa pyykkien ajelehtiessa jossakin missä sattuu, että kuukauden päästä kaikki siirtyy pihalle ja talo on taas mallillaan. Kasvit ovat kivoja, mutta en kyllä tykkää kun niiden kanssa saa pelata jossakin, mihin niitä ei ole ollenkaan tarkoitettu.


Mitenkäs te muut selviätte pikkutaimien kanssa?
Minä teen kylvökset pesuhuoneessa, ja jätän lokerikot sinne itämiseen asti. Lattialämmön päällä tomaatit nousevat pintaan parissa päivässä. Sitten siirrän laatikon kodinhoitohuoneeseen, ja koulimisen jälkeen se pöytä on aivan täynnä purkkeja. Kun ilmat lämpiävät tarpeeksi, saa suurimmat taimet siirrettyä vanhan navetan maitohuoneeseen, jossa minulla on toimitilat. :) Siis pöytä ja hyllyjä ikkunan edessä. Nyt suunnittelin laittavani uuteen kasvihuoneeseen harsot jotenkin niin, että saan sinne sellaisen sisätilan. Ja lämpöpatterin kylmien öiden varalle. Voisi kylvää jotain lisää, kun on paikka tiedossa.

Kasvihuoneessa kasvatan salaattia ennen tomaattien istutusta. Kuva on viime vuodelta huhtikuun lopusta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti