sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Ikioma risuaitaViime vuonna näin Puutarhakeskiviikossa jotain mahtavaa: hassu nainen Ruotsista mätiköi ison perennamaan ympärille hienon risuaidan nopeasti ja helposti ja lopputulos oli mielestäni ihanan rouhea. Koska suuri hyötymaa on ihan pellossa kiinni, olen miettinyt sen rajaamista jollakin. Pensas- tai kuusiaita olisi hieno, mutta koska sen juurelta ajellaan traktorilla ja muokkauskoneilla kahdesti vuodessa pelkäsin juuristoalueen joutuvan turhan kovalle koetukselle. Kun näin sen risuaitajakson, oli ongelma ratkaistu. Mulle kans!Käytin "rungoksi" vanhoja aitatolppia, näiden väliin ladotaan risut. Luotilankana toimii pyykkinaru...


Tolpat tasavälein pituus- ja leveyssuunnassa.Ja sitten vain risuja väleihin. Todella pitkät oksat osoittautuivat helpoimmaksi materiaaliksi. Marjapuskien leikkuujätettä joutui tunkemaan ja asettelemaan väleihin, pidemmät risut asettuivat ihan itsestään ja niitä ladoin alimmas. Siperianhernepensaan pitkät oksat olivat hyviä, samoin syreenit.Ja tältä se sitten näyttää. Suunnittelin vielä laittavani tuohon päällimmäiseksi nuoria koivunrunkoja. Lähipäivinä täytyy käydä perkaamassa pellonreunusojien varsilta vesakkoa, raahaan ne vielä tänne ryhdistämään aitaa. Kesällä ajattelin istuttaa joihinkin kohtiin kukkivia köynnöksiä väriä tuomaan.


Aikaa meni kolmisen tuntia, ja lähes koko kuorma-auton lavallinen risuja tähän upposi. Ekassa kuvassa näkyy miten aita loppuu aitan takana. Sen pienen pätkän istutan jotain pensasaitaa, luultavasti orapihlajaa tai aroniaa. Saavat linnutkin iloa tästä touhusta sitten! :)Kiitos M&M mahtavasta risukuormasta!

7 kommenttia:

 1. Hieno! Arvauksista toinen meni oikein. Kyllä risu on sitten hyvä materiaali!

  VastaaPoista
 2. Näyttää varmasti kesällä, kun on ympärillä vihreää, tosi upealle! Tanskalainen maajussikin teki samanmoisen risuaidan. Eli vanhaa perua tuo juttu. Ihan pienestä määrästä risua tuo ei kyllä onnistu, sinulla olikin materiaali kunnolla:) ja lisää kuuluu olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äää, Frank on tehnyt aidan, minä en sitä nähnyt. Byhyy. Juu, olet oikeassa, kamalasti menee risua. Jos on jollakin suuria puita kaadettavana ja pusikoita karsittavana, niin helposti saa samalla aitaa kun karsii! :)

   Poista
 3. Hauska idea. Ajattelin heti ensimmäisen kyvan kohdalla, että kärhöjä sekaan. Kun luin eteenpäin huomasin, että köynnökset sinullakin oli mielessä =)

  VastaaPoista
 4. Loistoidea! Meilläkin on ryytimaa aika lähellä peltoa ja olen miettinyt mitä laittaisin aidaksi väliin. Tässäpä vastaus! :O)

  VastaaPoista