lauantai 23. maaliskuuta 2013

Hurraa!

Jos nyt siellä joku on jännittänyt saiko se pöljäke aikaiseksi viime sunnuntaina tomaatinkylvönsä, niin tiedoksi saatettakoon: kyllä! Eikä ollut ollenkaan niin hankalaa mitä mielessäni manasin. :)

Perinteeksi on muodostunut työnjako, jossa minä laitan edellisenä päivänä isoon ämpäriin mullat, päästän reilusti vettä sekaan ja laahaan ämpärin ja kasvatusastiat kylppäriin lämpenemään. Kylvöpäivänä tiivistän mullan näihin lokerikkoihin ja nyt tokaluokkalainen poikani on näppäräsormisena ja mikä parhainta - rauhallisena kylvöapuna. Hän jaksaa laskea siemenet ja funtsia mihin on jo kylvetty ja mistä lajikkeet vaihtuvat. Minä törkin lajikelappuja ja annan siemeniä pieneen kouraan.

Tomaatteja kylvössä upeana kasvukautena 2013:

Tigerella
Shirley
Gardeners Delight
Sweet Aperitif
Roma
Lupitas
Tomatoberry

Kaksi ensimmäistä ovat isoja runkotomaatteja, loput kirsikkatomaatteja (paitsi tuo Roma taitaa olla sellainen hiukan normaalia pienempi luumutomaatti), kaikki niistäkin runkotomaatteja. Olen kasvattanut vuosi vuodelta kirsikkatomaattien määrää ihan siitä syystä, että ne eivät loppukesästä halkeile ja homehdu lämpötilojen vaihdellessa vaan kypsyvät nopeasti ja tasaisesti loppuun asti. 

Samaan aikaan tomaattien kanssa kylvettiin eri sortteja basilikaa ja munakoisoja.

Seuraavaksi seuraa kaksi rumaa kuvaa, eli totuus bloggaajan ankeasta kodinhoitohuoneesta:
Meillä on khh:ssa iso pöytä (ja likainen ikkuna, voi kamaluus mitkä hämähäkinseitit ja kissan kuolaamat raidat...) jossa taimet asustavat kelien lämpenemiseen asti. Tomaatit nousivat pintaan ennätyksellisen nopeasti kolmessa päivässä. Pidän noita laatikoita kylpyhuoneen lattialämmön päällä taimettumiseen asti ja nostan ne sitten tähän ikkunalle. Verhot heitän pariksi kuukaudeksi hyllylle valon ja tilan maksimoimiseksi ja ripustan kasvilampun tomaattilootan päälle. Pyykkejä viikkailen jossakin muualla kuin pöydällä. Jos olisin rikas, niin rakennuttaisin sellaisen upean talvipuutarhan, jossa olisi tilaa ja valoa ja tiiliset lattiat jajaja...Mutta näillä mennään toukokuuhun asti, ei voi mitään. :)

Nyt on vielä tilaa kun taimet ovat näissä lokerikoissa, mutta muutaman viikon päästä tursuaa kun kylvöksiä on tehty lisää ja tomaatit koulitaan purkkeihin. Tosin sitten niitä saa siirrellä jo navetanpäädyn taimikoppiin.

Murheena ovat kissat, jotka ovat ottaneet tavakseen viettää aikaansa tässä ikkunalla. Pahinta on niiden päähänpinttymä tehdä jättimäinen loikka aamuisin keskelle pöytää, se on niiden tapa osoittaa miten ihanaa on kun annan aamuruokaa ja miten nälkäisiä ja hellyydenkipeitä ja ärsyttäviä ne ovat. Kaksi kertaa katti on laskeutunut suoraan kylvöksille, mutta onneksi tuohon munakoisojen reunaan jossa ei vielä mitään kasva. Otin opikseni ja nyt karjaisen hyytävästi jo ovelta. Ilmalennot ovat vähentyneet ja lyhentyneet. Haa!

2 kommenttia:

  1. Mulla oli ennen tätä koiraa tapana laittaa osa taimipurkeista olohuoneen ikkunalaudalle,saivat hyvin siinä valoa. Pari vuotta sitten nykyinen koira otti lopelian tupsut suuhunsa ja oikein puristi mullat pois!! Siitä asti se lauta on ollut vain vanhan anopinkielen paikka, se ei koiralle kelvannut.

    VastaaPoista