keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Mitä muija puutarhassa duunaa?

Istuin syömässä ja selasin siemenluetteloita. Jos olisin siltä istumalta tehnyt tilauksen, olisi saalis ollut..hmm..huomattavan runsas.  Pienen tuumaustauon jälkeen järkiinnyin, ja aloin miettiä, mitä oikeasti ensi kesältä toivon. Viime vuonna täällä kävi vieraita neljään eri otteeseen, ja tavallaan se oman puutarhan ilo ja merkitys hiukan hävisivät siinä vilinässä. Päätinkin jo viime syksynä, että kasvukaudella 2014 täällä on suljettujen porttien kesä. :D Ollaan kuin siat vatukossa jos siltä tuntuu. Mutta mutta...jotainhan silti puuhaan, itseni tuntien paljonkin! 


Väriä, iloa ja leikkokukkia!

Uskokaa tai älkää, mutta ekaa kertaa mietin oikein hartaudella, mitä puutarhahommilta toivon!  Yleensä saan lennokkaita ideoita kirjoja selatessa ja pihaohjelmia katsoessa ja kun maa sulaa painan menemään lapio kädessä kuin sekopää. Suosittelen suunnittelua muillekin! (No, kaikki muut varmaan tekevät jo näin, hyvä, että minäkin, edes joskus...:D)

Toivelista
- Lisää vadelmia
- Paljon kukkia!
- Paikka Itoh-pionille
- Lapsille kunnon palstat
- Paljon tomaatteja ja basilikaa
- Kesäkurpitsat ja avomaankurkut lähelle laidunta, jotta jämävedet voi käyttää kasteluun
- Hyviä perunoita
- Salaatit järkevään paikkaan, jossa on helppo kastella ja torjua etanoita


Tälle palstalle laitetaan kesäksi vihreä peitto päälle

Yhteiskunta (eikä puutarha) ei pyöri pelkästään sillä, mitä minä haluan. Lempiepistolani maan kunnosta alkaa kolahtaa omaan nilkkaan, sillä jo muutamana vuotena olen katsellut talon eteläpäädyssä olevan kasvimaan kuntoa puolihuolestuneena. Maa on menettänyt voimiaan jatkuvan viljelyn seurauksena. En ole vaan malttanut laittaa sitä vuodeksi kesannolle, kun on ollut niin kovasti paljon kylvettävää ja tämän palstan kasvuolosuhteet ovat koko pihan parhaat. Tänä vuonna vanhan kasvihuoneen vieressä oleva yrttimaa saa jatkaa elämäänsä, mutta siitä eteenpäin koko alueelle tulee viherlannoituskasveja toiseen polkuun asti. Syksyllä viherkesanto käännetään maahan ja päälle ajetaan kunnon kuormat kompostoitunutta hevosenlantaa. Kevään 2013 mylläys ja myllerrys saa kohta jatkoa


Multasormi!

Vadelmia halutaan lisää, niitä kun syödään niin paljon kuin vain satoa saataisiin. Saapastelin katselemassa pellonreunan palstoja, ja päätin, että aitan taakse tulee muutama uusi rivi Maurin Makeaa. Viime keväänä mylläsin alueen uuteen uskoon, mutta muutos on ajan henki ja tänä keväänä laitetaan taas polut eri paikkoihin. :) Nuo pellonreunan lavakaulurit siirrän kanatarhan viereen, ja laitan niihin avomaankurkkuja ja kesäkurpitsaa. Heposille ja kanoille vaihdetaan vedet päivittäin, ja vanhat, lämmenneet jämävedet voi kipata jatkossa suoraan niihin laatikoihin. Pellon reunaan jatkan pensasaitaa. Risuaidan jatkeena kasvaa isotuomipihlajaa ja palstan kääntyessä pihaan päin on muutama syreenin taimi. Tuohon pätkälle ehkä kaksi marja-aroniaa?


Kesän 2013 look, ensi kesänä erilainen

Voi, tällainen unelmointi ja suunnittelu on hienoa! Tämän tarkempiin listauksiin en ryhdy. Puutarhassa on oltava tilaa myös luovuuden puuskauksiin, jossa vain painetaan menemään palstalta toiselle sen suuremmin kokonaisuutta ajattelematta! :D


8 kommenttia:

 1. Jessus miten kaunis kuva punahatuista, vai keitä he ovat! Ihanalta kuulostaa suunnitelma olla kuin siat vatukossa. Se on sitä, kun Hamsterissa sanotaan että sitten talvella ollaan kuin karhut pesässä, paitsi kesällä. Otetaan ilmaus käyttöön!

  VastaaPoista
 2. Kiitos! :) Se on punahattu! Harmi kun en nyt muista lajiketta, luullakseni oli jotain `..Pink`, mutta varmaksi en sano.

  VastaaPoista
 3. Toi kesä 2013 look on niin ihanan vihreän kesäinen. Ah, kesää odotellessa :)

  VastaaPoista
 4. On näitä värejä kyllä jännä katsella, kun ulkona on hiukan harmaampi keli!

  VastaaPoista
 5. puutarhakuumetta ilmassa myös täällä:
  www.haipakka.com/category/ihan-pihalla/
  :-)

  VastaaPoista
 6. Ihan nauratti miten tutulta kuulosti lauseesi "Yleensä saan lennokkaita ideoita kirjoja selatessa ja pihaohjelmia katsoessa ja kun maa sulaa painan menemään lapio kädessä kuin sekopää." Mahtavaa, että jostakin päin suomea löytyy samis :O)
  Nyt kyllä ilmottauduin pihasuunnittelukurssille, jos vaikka inspiraation puuskani saavat järjen äänen.
  Kiva blogi löytyi kotipuutarha-lehden kautta. Klikkasin itseni heti lukijaksi ettet häviä nettiviidakkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja tervetuloa samis! :) Into, tahti ja puhti on parasta keväthommissa! :D

   Poista