lauantai 17. marraskuuta 2012

Uusi puhti!


Katsottuani puutarhan hiukan heikossa mallissa olevia syystöitä, vaakaa ja aina vaan lauhaa säätä, päätin iskeytyä taas talikonvarteen. Alibullenin neiditkin harrastavat joululaihdutusta Heinähatussa ja Vilttitossussa, sama innoitus pätee täälläkin. Kun nyt hiukan jumppaa, saa jouluna ahtaa taas mielin määrin. 
Jossakin vaiheessa, kun inspiraatio vaan lopahti noihin pihahommiin, päättelin positiivisesti siinä olevan hyviäkin puolia. Yleensä olen laittanut maat syyspuolella siihen malliin, ettei keväällä tarvitse muuta kuin esikasvattaa, kylvää ja istuttaa. Sitten onkin jäänyt turhan paljon aikaa laajentaa…Ensi kevääksi jää sen verran puuhaa, että ehkä jää suuremmat visiot toteuttamatta. Aloin nyt kääntää talikolla palstoja, kippailen sekaan maatunutta kompostia ja pudonneita lehtiä. Jämäsalaatit ja yksivuotiset rikkaruohot saavat rikastuttaa maata, pois olen nyppinyt vain voikukat. Hyötymaan rajalle aitan taakse siirtelin lavakauluksia ja istutin niihin pensasruusuja. Joku visio tässäkin oli, se palautunee mieleen keväällä...?Valkosipulit heinäpeiton alla.


Perennat jätän aina pystyyn, keväällä silppuan varret maan katteeksi. Saa ilmaista kompostia kun ei turhaan siivoa. Lisäksi ajan koivunlehtikuormia huonoimmille penkeille lisähumukseksi, tänä syksynä sekin on tosin vähän vaiheessa, kun en ole saanut aikaiseksi ja toisaalta lehdet ovat märkää mössöä. Sellaisia kuivia on paljon mukavampi levittää. 

4 kommenttia:

 1. Minäkin leikkaa perennanvarret vasta keväällä ja annan silpun jäädä penkkiin. Eihän se nyt niin kaunista ole, mutta pianhan ne peittyvät perennojen alle. Ja maa kiittää:)

  VastaaPoista
 2. Perennanvarsien keväällä silppuaminen on käytännöllistä. Ja kyllähän monet on kauniitakin talventörröttäjinä.
  Lehdet on tosiaan onnettoman märkiä tänä syksynä, mutta minkäs teet.. Minä jätin ne vain paikoilleen. Ehkä käydään vielä enimpiä haravoimassa.

  VastaaPoista
 3. Kannattaako talvivalkosipuli aina kattaa jollain ennen talvea? Kyselee amatööri.

  VastaaPoista
 4. Tuota tuota...minä ruukaan kattaa kaiken, joten sanoisin, että varmaan kannattaa. :) Kate pitää maan pehmeänä ja pieneliötoiminnan vilkkaana, madot tykkää ja kovina pakkastalvina pitää kynnet kunnolla peitossa. Jos maa routii kovasti, niin on hyvä olla lisäsuoja maan peittona, monestihan maa elää aika lailla roudan vaikutuksesta. Katteeksi käy ainakin kuiva heinä, oljet, silputut kasvit ja haravoidut lehdet. Toki lumi on myös hyvä kate, mutta sen tulosta ei koskaan tiedä...

  VastaaPoista