maanantai 8. lokakuuta 2012

Kukon kiekaisu!

Keke on hurja kukko. Kanat ulkoilevat nyt vapaasti niin kauan kuin ulos tarkentuvat, ja Keke kulkee huolekkaasti parven mukana ja antaa erilaisia käskyjä ja vinkkejä tilanteen mukaan. Kun on hyvää ruokaa tarjolla, kuuluu tarmokas, lyhyt naputtava ääni. Liikkeelle lähdetään näyttämällä itse reipasta askelluksen mallia. Varsinaista kiekumista hän harrastaa osin ihan huvikseen (tai tokihan kanamaailmassa silläkin merkitys on). Varsinkin aamupäivällä ja iltapäiväkahvien aikaan kuuluu valtava kiekuna, johon nykyään vastaa kanalasta pikkuinen Gena, joka opettelee kiekumista varsin varhaisessa, 2,5kk:n iässä, äänenmurroksesta kärsivällä, kähisevällä äänellä. Meillä kiertelee puitujen peltojen päällä vakituiseen hiirihaukka ja toisinaan jokin pienempi, kana- tai varpushaukka. Aluksi hirvitti laskea kanoja vapaaksi, kun ne kuoputtelevat ihan petolintujen silmien alla, mutta nyt ovat huolet haihtuneet. Vaaran uhatessa Keke kiljaisee kanat puskaan piiloon ja seisoo itse hurjana tallin pihassa kiekumassa. Olen kanaoppaista lukenut, että kukolla on oma varoituksensa maasta tulevalle vaaralle (kanat pyrkivät ylöspäin turvaan) ja ilmahyökkäyksille (pensaan alle). Tämä haukkojen hyökkäily on osoittanut kukon olevan parven turva ja muutakin kuin komea äijä pihassa kekkaloimassa. :)
Kanalassa valmistaudutaan kylmiin keleihin tukkimalla isot ilmareiät, ja keräämällä hiekkaa ämpäreihin talven varalle. Kana tarvitsee säännöllisesti (1-2 kertaa viikossa) hiekkaa, ruuat jauhautuvat hiekanjyvien avulla kivipiirassa. Kauraa on säkitetty, kuivikkeeksi on poneille ja kanoille varattu kuorma sahanpurua. Kanat pitävät itsensä puhtaana kylpemällä. Näin sulan maan aikaan ne etsivät kukkapenkeistä ja seinänvierustoilta hiekkaisia kylpypaikkoja, mutta sisäkanat tarvitsevat puhdasta kylpymateriaalia (turve, puru, kutteri tai hiekka) pari kertaa viikossa. Lämpömittari on kanalassa tarpeen, lämpötilan ei soisi laskevan +10 asteen alle. Pakkaselle kanalan ei saa antaa mennä koskaan, heltat paleltuvat todella herkästi ja kana palelee ja sairastuu kylmässä ja kosteassa säässä. Tämä pätee sekä hybridi- että maatiaiskanoihin, legenda maatiaisten kylmänkestävyydestä saisi jo hävitä maailmaa kiertämästä. Pidempi juttu kanojen hoidosta löytyy täältä. Ja kun syksyn hämärät kelit alkavat, harventavat rouvat munintakertoja ja aloittavat sulkasadon. Ei kannata pelästyä haivenittomia kanoja, operaatio on tarpeen ja luonnollinen. Kevätaurinko herättää taas munimaan normaalisti. :)

Lisää hyvää ja tutkittua tietoa löytyy Helena Telkänrannan kirja Kanojen maailma-kirjasta.

Kanatarha alkaa pikkuhiljaa asettua talviteloille. Blogi saattaa päivittyä talven aikana fiiliksen mukaan silloin tällöin, ainakin kuvia on niin että tietokoneen rakkinen natisee liitoksissaan. Mitään varsinaista asiaa ei varmaan ennen siemenluetteloiden (ah, hieno hetki, joka onneksi on vielä kaukana...:D) ilmestymistä. 

Iloista, reipasta, väris ja ihanaa syksyä kaikille lukijoille! 
♥:lla kanatarhan Sari


11 kommenttia:

 1. Näitä kanajuttuja on todella mukava lukea!

  Kyllä vähän hiljaiseksi menee puutarhabloggaajalla talvikausi. Siemenluettelot tulevat kyllä yllättävän aikaisin ja minulla on vielä persiljat ja palsternakat maassa. Ehkä tässä jotain keksii välihöpinöiksi.

  VastaaPoista
 2. Mukavaa loppusyksyä sekä talvea ennen niitä ensimmäisiä siemenluetteloita.

  VastaaPoista
 3. Kiitos molemmille!:) Miten se tässä kohtaa aina ahdistaa ajatellakin niitä katalookeja? Sitten, kun ne joulun jälkeen (jota sitäkin odotan kovin, ja henkäisen kun pääsen siitä eroon. :D) tulevat, on taas niin kova into päällä, että ei mitään määrää. Huoh. Ailahtelevainen Tarhuri.

  VastaaPoista
 4. Puutarhahommat todellakin hiljenevät. Taas saa talven kerätä intoa ensi kevääksi. Haravointia tosin riittää vielä pitkäksi aikaa ja purkeissa olevia perennoja pitäisi nopsaan saada maahan, mutta kun aina sataa.. Kiva olisi kuulla kana- ym kotieläinjuttuja joskus talven piristykseksi:)Blogiasi on kiva lueskella! Miehelle sanoin, että ensikesänä pihassa on pari hanhea, talvi tosiaan tarvitaan sen ajatuksen pehmitykseen ja varsinkin toteutukseen, saamani kommentin perusteella! Saas nähdä kuinka ämmän käy..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanhia kotipihan vahdeiksi! Mahtava ajatus! :)
   Eiköhän täällä jotain tule höpistyä talvenmittaan, kirjoittaminen on niin mukava harrastus. Ja eläimet kyllä antavat aihetta näpyttelyyn! :D

   Poista
 5. Ihana blogi täällä. Hienoja kuvia ja innostavia ajatuksia! Mä tulen ja tänne uudestaan. :)

  VastaaPoista
 6. Taitaa olla onnittelujen aika :-)
  joten paljon onnea ja mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
 7. Kiitos! ;) Kyllä...olen ihan pyörryksissä vieläkin!
  Ihanaa joulunodotusta sinnekin! Tulee ihan tarpeeseen se puuhastelu-koristelu-leivonta-siivous-touhutauko! :)

  VastaaPoista
 8. Moikka! Ihanan blogin löysinkin!!! minullakin on kanoja(lampaita, kissoja, koira) Ja kukko tietty. Tulen uudelleen:D

  VastaaPoista