tiistai 29. toukokuuta 2012

Pienet puutarhurit.


Lasten kanssa puuhatessa harvemmin menee hommat niin kuin sillä samperin saarella, mutta kaiken kaikkiaan muksujen kanssa pihahommat ovat mukavia. Esikoisella (nyt 8v poika) on ollut oma palsta jo monta vuotta ja muutenkin hän on innostunut luonnosta ja kasveista. Tytöillä (kohta 7v ja 5,5v) on alkanut parin viime vuoden aikana kiinnostus herätä puutarhahommiin ja nyt molemmilla on maapläntti toista kesää. Viikonloppuna suoritimme kylvöpuuhia ja muutaman raivokkaan kastelukannu- ja haravakriisin jälkeen saimme siemenet maahan.



Jos minulta kysytään, niin kaikkien lasten pitäisi saada koittaa miltä multa tuntuu, nähdä miltä mato näyttää ja kokea itse kasvattamisen riemu. Ymmärrän, ettei se aina ole  mahdollista eikä kaikkia ehkä kiinnostakaan, mutta minua maalaista silti huolestuttaa se, etteivät kaikki enää tiedä mistä ruoka tulee ja mitä sen tuottamisen eteen on tehty. Ja opettaahan oma palsta lapselle hurjasti vastuuta ja pitkäjänteisyyttä. Siemenestä satoon on matkaa, ja kasvi tarvitsee siinä välissä vettä, valoa ja huolenpitoa. Jos omaa maata ei ole, voi pikkuiselle hankkia vaikkapa oman laatikon parvekkeelle. Monet yrtit, salaatit ja pikkuporkkanat menestyvät vähemmässäkin mullassa.



Näiden kekkulien palstoille kylvettiin salaattia, porkkanaa, retiisejä, kehäkukkia ja istutettiin samettikukka ja sipuleita. Ennestään niissä kasvaa jo oreganoa ja ruohosipulia. Nyt alkukesästä kastelemisen ja kitkemisen into on vielä suuri, heinäkuussa saa vähän muistutella. Porkkanat harvennetaan porukalla, mutta muuten pitävät aika hyvin maansa kunnossa. Ja porkkanat - ne ovat aina näillä parempia ja isompia kuin minulla! Lapsilla on vihreämpi peukalo, jos vanhaa sanontaa hiukan uudelleen sovitellaan. :)

Kasvintuntemus kehittyy pihahommissa myös, lapselle kun uuden oppiminen on niin paljon helpompaa kuin 30+ dementikolle...Jospa näistä on jotain hyötyä kouluopinnoissakin.



Tässä vielä kuva viime kesältä. On kätevää, kun kesken ruuanlaiton voi huikata lähimmälle poikaselle pyynnön hakea sipulia, kurkkua, basilikaa...viuh vaan, ne ovat iloisina matkassa.  Tai sitten ne tappelevat eteisessä, kuka saa auttaa äitiä...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti