lauantai 14. huhtikuuta 2012

Hyökkäyksiä vattupuskaan.


Viime päivät olen fundeerannut vadelman olemusta. Omat puskat leikkasin muutama päivä sitten, ja eilen oli renkinä ystäväni vadelmatarhalla.
Täällä kotona kasvaa lähinnä Maurin Makeaa, joka on luonnonvadelman ja jalostetun vatun risteymä. Ne ovat talvehtineet hienosti ja satoa saadaan reilusti. Viime keväänä istutin rivin Villeä joka on luonnonvadelman ja Ottawan risteytys. Ja kyllä en tykkää! Kasvuunlähtö oli heikkoa ja talvi kuritti versoja ankarasti Maurin Makeiden porskuttessa vieressä ongelmitta. Rivin päähän laitoin pari keltaista vadelmaa, ja ne jouduin leikkaamaan kokonaan alas. Olen kasvattanut Maurejani ihan tavalliseen tapaan, en ole typistänyt versoja haaromaan, vaikka näin tämän lajikkeen kohdalla neuvotaan. Marjovat versot ovat noin pari metrisiä tällä taktiikalla ja vaativat tuennan.

Ystäväni tarhalla kasvaa Ottawaa, Jatsia ja Muskokaa. Jatsi oli mukava tuttavuus leikkaajalle, versot olivat selkeitä ja hyviä leikata. Kerran ennen olen ollut isommalla viljelmällä leikkaamassa Maurin Makeaa, ja sekin oli lystiä puuhaa. Mutta tuo '#%¤¤ Ottawa. Kamala, piikikäs puska, jonka marjoneet versot muistuttivat juurakosta puskevaa puuta. Sanoisin, että haasteellinen sekä saksille että saksien käyttäjälle. Maanantaina selviää, miten sakset käyvät Muskokaan.

Viime vuonna marjoneet versot poistettiin, samoin pienet ja rivin ulkopuolella kasvaneet. Versoja metrille jätettiin noin 15. Taidan harventaa noita omiani vielä, näyttää niin kovin tiheältä ammattitarhaan verrattuna. :)

Vadelma kannattaa istuttaa kunnon kohopenkkiin ja käyttää katemuovia - tai kangasta. Rikkaruohojen nyppiminen niiden juurilta on tuskallista puuhaa. Paikkakin saisi olla suojainen, meillä pensaat ovat pellolla, jossa tuulee aina. Ehkä jalostetummat lajikkeet eivät paikasta pitäisi? Karhunvadelmaa laitoin muutaman taimen viime keväänä aitan eteläseinustalle, ja näyttävät talvehtineen hyvin. Herkkumarja! Sitä jonnekin lisää! :p

2 kommenttia:

  1. Ai hitsi kun en ehtinyt tuohon syrjähyppyyn mukaan, mutta voi vattu. Se on kyllä marjoista kivo.. ei kurji.. ei hanka.. eikun maukkain.
    Pakko vielä sanoa että 'Omien Puskien' harvennus kuulostaa tarhurin kiusaamiselta :)
    Sitten Oikeesti, mieti vielä sitä elämänlankaa (roundup rulez) -j-

    VastaaPoista
  2. Talvi tappanee elämänlangankin ruukustaan, ja pitäähän sitä nyt puskien harvennettuja olla. :D :D

    VastaaPoista