perjantai 30. maaliskuuta 2012

Lempparit.


Kuvia selatessa haaveilua kesästä ja henkäyksiä lempikukkien kohdalla. Var så god!



Unelmatädyke ja ihana kesäilta.



Cosmoskukka on kylvökukkasuosikkini. Todella tanakka varsi, pitkä kukinta ja hyvä leikkokukka. Suosittelen!



Kaunis ja herkkä patjarikko. Valitettavasti nämä mättäät ovat kanojenkin suosiossa...ruops ruops!


Luonnonkasveja olen siirtänyt varjon penkkiin. Tässä ojakellukka ja metsäkurjenpolvi.


Jättilaukka, muhkea sipulikukka! Hurahdin laukkoihin ja syksyllä tyrkin niitä ympäri pihaa eri penkkeihin useampaa sorttia. Kevät näyttää mitä ja minne! :D


Ja lopuksi pioni. Se on niin .

Iso koppi ja pikku koppi.

Kasvihuone, tuo ihmisen unelma! :)



Vanhempi kasvihuone on kooltaan kuusi neliötä, ja sijaitsee talon eteläpäädyssä. Pari vuotta sen kanssa harjoitellessa halusin lisää tilaa ja pellon puolelle laajennetulle kasvimaalle laitettiin kymmenen neliön kennolevykoppero. Kauneudellaan nämä muovikopit eivät hurmaa, mutta kun rahaa ei ole niin ei auta valittaa. :D Ja kennolevyhän on todella hyvä käytössä, se kerää lämpöä paremmin kuin muovi tai lasi. Joskus sitten vanhana ja rikkaana voisi hankkia keskemmälle pihaa sellaisen ihanan puurunkoisen lasihuoneen. Ehkä mieskin on siihen mennessä unohtanut kokoamisen tuskat..?





Tänä vuonna pikkukoppiin tulee kolme kurkkua ja 6-8 tomaattia. Alle kylvän huhtikuussa salaattia ja sen syrjäyttää sitten kesämmällä basilika. Viime kesänä kokeilin ananaskirsikkaa, mutta se kävi loppukesästä hermoille kasvaessaan holtittomasti joka suuntaan vaikka rankaisin sitä melko kovalla kädellä. Munakoisoa on kokeiltu, samoin paprikaa, mutta nyt on sellainen fiilis, että tomaattia ja kurkkua omasta maasta ja erikoisuudet sitten torilta. Isompaan huoneeseen mahtuu parikymmentä tomaattia ja alle basilikat sinnekin.




Kasvihuoneiden ympärillä on kasvimaat, pienemmän vieressä yrttejä ja noin puolen aarin kokoinen kasvimaa ja isomman lähettyvillä lisää kasvimaata, parsaa, vattuja, mansikoita, marjapensaita ja pensasmustikoita. Ja pari omppupuuta. Yritän roiskia kesäkukkia kasvustojen lomaan, ihailen tavattomasti ranskalaisten potager-tyyliä. Tänä kesänä suunnittelen kylväväni enemmän kukkia kuin ennen, kun vaan muistaisi laittaa penkkien päihin muutaman huiskaisun kukkia, niin olisipa se kaunista elokuussa katsella!




torstai 29. maaliskuuta 2012

Tämän vuoden tähdet!

Yrtit on valittu vuoden 2012 nimikkokasveiksi. Hienoa!


1) Talon eteläpäädyn yrtti- ja salaattitarhaa. Vähän sellainen potager-tyyppinen yritelmä :) Kesäkukat kylväytyvät itsestään, ja tässä osassa on myös syyssyrikka, joka tsadaa!, talvehti tämänkin talven yli! Hurraa hurraa!

2) Timjami

3) Mäkimeirami eli oregano tuttavallisemmin

4) Tilliä ja taustalla sinisenä pilkottavaa iisoppia, joka on mainio "köyhän miehen laventeli". Talvehtii, kylväytyy ja kestää leikkaamista.

5) Vanhan, pienen kasvihuoneen ympärillä on yrttitarha. Talvehtivia lajeja: laventeli, anisiiso, iisoppi, oregano, kreikan meirami, ruohosipuli sitruunatimjami, tavallinen timjami, kangasajuruoho, sitruuna-ajuruoho, talvikynteli ja kehäkukka. Näistä ainakin laventeli, iiso, kehäkukka ja iisoppi leviävät kylväytymällä, muita jaan juurakoista isommalle kasvimaalle, lasten palstoille, kukkamaihin ja kavereille annettavaksi. Kylvämällä lisään tilliä ja persiljaa. Ranskalainen rakuuna talvehtii toisinaan, rosmariinin istutan ostotaimista keväisin.

6) Oregano, taustalla anisiiso.

Yrttejä käytän ruuanlaittoon, kukkakimppuihin ja perennapenkkeihin ihan silmäniloksi. Esimerkiksi oregano kukkii kiitollisena ja kauniina koko kesän. Ja laventeli vaan on niin ihana, että sitä saisi olla joka paikassa. Ja siihen on myös sellainen pököpäinen pakko saada talvehtimaan-asenne. :) Ostin alunperin muutaman taimen Turun torilta, ja kun joskun myöhemmin kerroin taimimyyjälle, miten häneltä ostettu laventeli kasvaa jo kolmatta vuotta, oli tämä nainen riemuissaan! "Se on kasvupaikasta kiinni, niin minä kaikille sanon!" julisti hän. Olen laittanut reilusti hiekkaa kasvupaikalle, niin se on täällä pärjännyt ja levinnytkin ihan hyvin.

Oregano on muuten herkullista paistetun halloumijuuston ja salaatin kera! :P

Yrttejä kuivaan talveksi leivinpaperin päällä. Aromit ovat säilyneet hyvin minigrip-pusseihin säilöttyinä.




Pakko taas vilauttaa näitä Cotswoldsin maisemia. Vierailimme laventelitilalla, joka kasvattaa eri sorttisia laventeleja teolliseen käyttöön. Ne puidaan ihan kunnon puimurilla ja kuivataan tai uutetaan sen jälkeen, käyttötavasta riippuen. Ihana paikka!
1) Laventelia cottage gardenin malliin, siellä täällä, muurinraoissa...
2) Laventelitilalta
3) Eri lajikkeita kohopenkeissä

maanantai 26. maaliskuuta 2012

Unelmoitsemista!



"Unelmoitsetko sinäkin siitä äiti?" kysyi viime kesänä neljävuotias kuopukseni kun kitkimme yhdessä rikkaruohoja. "Niin mistä?" kysyin. "No minun nimipäivästäni!" :D


Unelmia on kaikenlaisia. Puutarhaan liittyviä on monia, osa helposti toteutettavissa ja omin kätösin tehtäviä, toisiin taas tarvitaan a) lupa b) rahaa c) miesvoimaa tai d) ihan näitä kaikkia. Minä unelmoin ulkohuussista, johon ruksimme kaikki kohdat iloisella hymiöllä. (parisuhteen täytyy olla kunnossa, kun molempien mielestä hyyskä on suunnilleen hienointa, mitä pihan perälle voi rakentaa.) Toinen haave on uusi kiveys, joka on oikeastaan miehen haave, mutta joka tosiaan tekee pihalle hyvää ja sen ympärille saa pari kivaa perennapenkkiä. Tässä kohta b tökkii, asia työnalla. (rahaahan saa pankinseinästä, obviously...) ja sitten se kolmas...portti! Haluaisin kahden kukkamaan väliin portin, jossa kiipeilee köynnösruusu, sellaisen englantilaisen, puusta tehdyn. Viime kesänä reissussa näytin kaikki bongaamani portit (ja ou boy, niitä piisasi) ja kuvasin myös. Näillä käsillä puusta ei synny kuin klappia, imartelun ja lahjonnan kautta käy siis tieni puutarhaportin alle fiilistelemään.




Mistäs te siellä omissa pihoissanne unelmoitte? Ja mitkä unelmat ovat jo käyneet toteen?

Paljastelua.



Sain tunnustuksen! Kiitos Sato ja Paisto! :) Nyt seuraa paljastuksia.

1. Miten puutarhainnostus ja puutarhablogin pitäminen syntyivät?

Puutarhainnostus, tai oikeastaan into luontoon ja kasveihin, on minussa ollut ihan pikkumukulasta asti. Aina nokka pusikossa, joku röntti kädessä. Luonnonkasveista kiinnostus laajeni perennoihin ja niistä lasten synnyttyä satoa tuottaviin kasveihin. Nyt myllään iloisesti kaikkien noiden parissa ja viimein uskaltauduin villitykseni kanssa tänne intternettiinkin. Muutaman vuoden tuumailin uskallanko vaiko en, mutta halu saada puutarhakavereita vähän kauempaakin voitti yksityisyyden menettämisen pelon.

2. Mikä on erikoisin, ihmeellisin, harvinaisin, tunnearvoltaan suurin tai kaunein lempikasvisi?

Antakaas puutarhakirja- tai luettelo niin näytän...Toi! Ja tuo! Ja nämä! :D Mutta jos yhren vaan saa sannoo, ni se on pioni. On myös mammani lempikukka.

3. Mikä on puutarhafilosofiasi?

Maalaisena tämmöseen on hiukan vaikia vastata..filosofia? No, keväällä aletaan kaivaa ja istuttaa ja kylvää ja laajentaa, ja sitä jatketaan kunnes lumi tulee ja pelastaa.Pari kuukautta kun kuluu, niin ei kyllästytä enää yhtään ja sama hullutus alkaa alusta. Mutta jos nyt tiivistäisin nätisti. Niin. Hmm. Nautin kauneudesta ja ruumiillisesta työstä ulkoilmassa. Opetan mielelläni lapsilleni puutarhataitoja. Oma sato lautasella kruunaa tämän kaiken.



Mulla nämä linkitykset ja muut on vielä hiukan hakusessa...Ei siis seuraa jakoja, mutta toivon, että kaikki innokkaat ja ihanat puutarhabloggarit ottavat haasteen vastaan. Ja haastajani puolestaan löytyy osoitteesta http://satojapaisto.blogspot.com/ . Klik klik kurkkimaan! ;)




perjantai 23. maaliskuuta 2012

Arvon rouvat!


Tässäpä nämä tyypit, joista koko blogi sai nimensä. Viisaampaa ja huumorintajuisempaa elikkoa saa hakea, turhaan on parjattu kanaa aivottomuudesta. Se on itte joka sannoo! :)


Kasvimaan syystöissä apuna monta nokkaa ja ruoputtavaa jalkaa.


Kylvyn aika.


Kuka löytää parhaan jyvän?

keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Miesmallit.


Kompostointi vie mennessään! Ensin ostimme Enskan esittelemän eristämättömän kompostorin, ja sen perään Lissun (joka pienen erehdyksen takia on poika nimeltä Lissu..) alla hurisevan Biolanin lämpökompostorin, jota rrrrakastan! Se toimii kesät talvet, tyhjentelen kottikärry kerrallaan ympäri vuoden kun tulee täyteen. Pienempää täytellään kesäaikaan ja seuraavana keväällä tyhjennetään tekeytymään kasvimaan laidalle laudasta tehtyyn kompostihäkkyrään. Häkkyröistä (2kpl) levittelen valmista kompostimultaa kasvi- ja kukkamaille. Lisäpotkua antaa kompostoitunut hevosen turvelanta. Tallin ja aitan nurkilla on lisäksi muutama kasa kasvinjätettä, lantaa tai risuja ja ne naamioidaan kurpisoilla tai ruohosilpulla kesäksi. Niissä on koppiksille ja muille öttiäisille tilaa asua. :)


Ympäristölipulla merkitty kissa!


maanantai 19. maaliskuuta 2012

Asia, joka johti toiseen.

Suunnittelin kirjoittavani onnistumisen elämyksistä. Toisinaan kun hommat tuppaavat menemään menevät poskelleen - istuttamasi perenna vaan häviää, syksyllä istutetut sipulikukat ovat vaihtaneet talven aikana paikkaa tai ovat erivärisiä kuin luulit. Nauriit ovat kitkeriä, jänis syö omenapuut koska verkot on ajateltu asentaa ensi viikolla...Näitä tavallisia sattumuksia, joiden sisuunnuttamana mylläät pihassasi entistäkin tarmokkaammin.

Hienosti menneitä juttuja on hauskempi muistella. Olinkin ajatellut kirjoittaa kasveista, jotka talvehtivat vaikkei pitänyt. Minulla sellaisia sankareita ovat syyssyrikka eli buddleia, laventeli ja ranskalainen rakuuna. Nämä ovat porskuttaneet menemään jo pari vuotta. Nousevatko ne taas tänä keväänä, sitä jännitän. Mutta tässä kohdin hypätään aasinsillalle, hop! Perhoskasvit!

Syyssyrikka kun on se kasvi, joka minut herätti lopullisesti keräilemään perhosille mieluisia kasveja. Tänne muuttaessa pihassa oli vain iso penkki kallionauhuksia, ja niiden valtavat amiraaliparvet ihastuttivat ensimmäisenä syksynä. Jossakin puutarhaohjelmassa Riku Cajander kertoi sitten perhoskasveista ja esitteli buddleian, kasvin joka huumaa perhoset. Sellainen minulle äkkiä! Googlailun jälkeen selvisi, että siemenestä minun pitää syrikkani kasvattaman, ja näin tein. Nyt niitä kokeiluerän kasveja on muutama jäljellä, ja kukinta ja tuoksu on todella kokeilemisen väärti. Etsiskelin kansioistani kuvia kasvista, mutta en löytänyt (onkohan myyrä siirtänyt nekin...?). Otetaan ensi kesänä uudet, jos se tuolta nousee.
Nykyään perennoja hankkiessani ajattelen kasvin sopivuutta perhosille kasvupaikkavaatimusten ohella. Pihassamme perennapenkeissä perhoskasveja ovat esimerkiksi nauhukset, punatähkä, syyshohdekukka, mintut, isotähtiputki, punahatut, maksaruohot ja punalatvat. Yrttimaalla ainakin ruohosipuli, mäkimeirami, laventeli ja iisopit sekä kesäkukista auringonkukat ja tsinniat ovat perhosten ja mesipistiäisten mieleen.

Luonnon monimuotoisuutta on helppo lisätä omassa pihassa vaikkapa vain muutamalla perhoskasvilla. Monet perhosten suosimat kasvit ovat myös pölyttäjien ja lintujen mieleen, joten samalla hoituu pölytys- ja ötökkätorjunta. Vielä risukasa tai pari jollekin nurkalle, niin pikkuisten ötököiden ja siilien viihtyvyyteenkin on panostettu! :)

Lisätietoja löytyy esimerkiksi Riku Cajanderin kirjasta Puutarhan parhaat perhoskasvit, Maahenki 2008.

Peeäs. Kiitos tois puol peltoo! Nyt on asetukset vaihdettu, ja kommentointi onnistuu niiltäkin, jotka eivät kirjaudu googleen. :)

sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Lista.


Tomatoberry
Chocolate Cherry
Sungold
Sweet Olive
Shirley
Pihvi

Kreikkalainen
pienilehtinen
Thai
Genovese
punalehtinen

Siellä ne ovat mullan alla, tomaatit ja basilikat. Kennolevykasvihuoneeseen kylvin muutaman koeluontoisen rivin salaatteja. Nyt on ihmisen lapsi ilonen!


Iltalukemista:
Sonja Lumme: Satoa saunan takaa, Tammi 2012

Nyt voitas pitää tomaattilajikkeiden kokoontumisajot! Mitä SINÄ kylvit? :)

lauantai 17. maaliskuuta 2012

My precious!

Olen kuin Klonkku! Vaalin aarrettani!
Sain muutama vuosi sitten lahjaksi tämän mahtavan arkun, jonka appiukko oli pelastanut muuton tieltä vanhasta talosta. Mies putsasi ja vahasi sen, minä liikutuin ja innostuin. Siemenarkku! Mikä aarre! Olemme pohtineet sen entistä elämää. Kassalipas? Tipujen kuljetuslaatikko? Kuka tietää, niin kertokoon.

Huomenna laitetaan tomaatit ja basilikat multiin, lajikkeista sitten myöhemmin. Ja hienon kirjankin sain kirjastontädiltä ihailtavaksi. Vi ses igen!

torstai 15. maaliskuuta 2012

Me kaikki viihdymme Pihakutsuilla!

Ekat pihakutsut pidetty. Olipas kivaa, ja pysyin vielä teemassanikin joka oli "esittelijä pysyy aiheessaan". Seuraavia vedetäänkin sitten omppupuiden leikkuun ja kukkamaan suunnittelun merkeissä.

Yksi syy pihaneuvojaksi ryhtymiselle oli vastavuoroisuuden kaipuu, on niin mukava puhua ihmisten kanssa puutarhasta! Ja uutta tietoa saa aina kun samanhenkiset ihmiset kokoontuvat. Nyt sain kuulla peittoperennasta 'rauniokilkka' (Gymbalaria muralis) joka on kyllä nimeltä tuttu, muttei omassa pihassa, vielä. On kuulemma helppo, pitkään kukkiva ja kaunis. Niitä puskan alle siis! Ja omat pihakutsuthan kannattaa varata mitä pikimmin! :) Vaikka klikkaamalla tuolta sivupalkista logoa.

Keskustelujen toivossa tämän bloggailunkin aloitin. Keskustellaanpa siis, kommentteja kehiin pliis! :D

tiistai 13. maaliskuuta 2012

Mun juttu.

Hyötyviljely, se on mun juttu. Kesäaikaan omavaraisuus kasvisten ja marjojen suhteen on 100%, hedelmäpuut ovat vasta muutaman vuoden ikäisiä, joten niiden antimet lasketaan vielä yksittäiskappaleissa. Lapset viljelevät omia palstojaan, ja suunnittelevat kovalla tohinalla ensi kesän viljelyksiä. Esikoinen aikoo myydä jättikurpitsoita 50 eurolla kappale, tervetuloa ostoksille! :D

Mitäs te viljelette? Kanatarha ilahtuisi hurrrrjasti kommenteista ja mahtavista viljelytärpeistä! Omani tulee tässä: kateviljely! Levittelen ylivuotisia heiniä hyötymaille ja maa kuhisee lieroja ja rikkaruohotkin kasvavat hiukan hillitymmin.

maanantai 12. maaliskuuta 2012

Tapahtui villiintyminen.



Löysin Picasan. Aloin ladata, naputella ja sekoilla. Kattokaa ny. Mää tein kollaasin! Lapset eivät saa enää ruokaa ja tomaatit jää kylvämättä. Äiti leikkii kuvankäsittelijää!
Kuusen alta pilkahdus Hidcote Manor Gardenin "huoneita"
Ihanaa cottage garden-tunnelmaa!

Voi, nyt iskee matkakuume!

sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Oi ihana Englanti!




Jatketaan ajan tappamista. Seuraavaksi seuraa muisteloita kesälomareissuista Englantiin, Cotswoldsin hurmaavan huumaavalle alueelle. Jopa puutarhoihin varsin neutraalisti suhtautuva mieheni ällistyi hilitysti.





Kukkia on kaikkialla ja kohteita löytyy laidasta laitaan. Hyviä vinkkejä saa NSG:n (The National Gardens Sceme) Yellow Bookista, joka listaa avoimet puutarhat erittäin kattavasti.



lauantai 10. maaliskuuta 2012

Sulaa maata, kiitos!





Maas on hanki ja joki jäässä! Minäpä siis alan blogata. Pihassa, lumen alla odottaa kasvimaat ja perennapenkit, intohimoni on olla lapion jatkeena keväästä syksyyn ja tuottaa mahdollisimman paljon syötävää perheelle. Siemenet odottavat kylväjää, mutta aikaisempien vuosien hätäilyjen opettamana tomaatit pysyvät pussissa vielä muutaman päivän. Kovasti on uusia suunnitelmia (kenelläpä tässä vaiheessa ei...), kasvimaan laajennusanomus miehelle tehty ja lapio otettu esiin. Odottaminen, se ei ole vahvoja puoliani. Katsellaan kuvia edelliseltä keväältä, vielä hetken. Ensi viikolla avaan salaisen arkkuni...

Tietokone laitteena on mystinen ja tämä kieli täällä...no, hepreaa, mutta jonakin päivänä minäkin vielä opin mikä **tti on gadget ja nuo kuvat ovat kivasti tekstin lomassa, vierekkäin taidokkaasti aseteltuna. Until that - tää on niin tätä! :D